Премијера "Довлатова" вечерас у Новом Саду

Филм руског редитеља Алексеја Германа млађег "Довлатов", након премијере на Берлиналу, где је освојио Сребрног медведа за најбољи костим и сценографију, вечерас ће премијерно бити приказан у „Арени синеплекс” у оквиру програма „Фест 2018”, а тумач насловне улоге, српски глумац Милан Марић, каже да је то „прича о херојима какве данашње време не иска”.
1
Фото: Youtube Printscreen

Филм приказује шест дана живота бриљантног, ироничног писца Сергеја Довлатова, који види далеко преко крутих граница Совјетског Савеза седамдесетих година прошлог века, писца који се бори да сачува свој таленат и достојанство док гледа како моћна државна машинерија мрви његове пријатеље уметнике. „За разлику од Солжењицина, Довлатов није искористио предности свог дисидентства.

Пројекција Довлатовапочиње у 19 часова

Солжењицин је у Европи постао суперстар сопствене несреће и њега су сви поштовали као затвореника, кога је систем уништио. Све је то истина, али он је то умео да искористи. Довлатов није", подсетио је Марић. Он подсећа да сукоб уметника и власти постоји од када је и света, да су Молијера скидали с вешала, али примећује и да је данас "највећа цензура новац". "Под велом демократије у већем броју земаља немате отворену репресију власти над људима, поготово уметницима, али данас није потребно да имаш специјалне логоре и затворе за људе који нису послушници система или неку специјалну полицију која ће ићи по кућама да хапси. Данас се човек уништи преко новина. Није ти потребна отворена цензура. Данас је много опаснија отворена аутоцензура. Сви ми знамо докле смемо да идемо и то је најопасније, што су људи сами себи ставили границе докле смеју да иду", навео је Милан Марић.

Е. Н. Л.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести