Премијера “Злогоње“ у биоскопу Арена Синеплекс

НОВИ САД: Уз присуство дела ауторске и глумачке екипе, која ће црвеним тепихом прошетати у 18.10, вечерас у 18.30 сати, у новосадском биоскопу “Арена синеплекс” биће одржана свечана премијера домаћег филма “Злогоње”.
zlogonje
Фото: Youtube Printscreen

Филм је режирао дебитант Рашко Миљковић, а сценарио, по мотивима књиге “О дугмету и срећи” Јасминке Петровић, написали су Марко Манојловић и Милош Кречковић.

Како се наводи у најави, “Злогоње” је филм о Јовану и Милици, десетогодишњацима који се упознају када Милица ненадано стигне у Јованов разред. Да га друга деца не би емотивно повређивала, усамљени Јован је изградио свој свет из маште у који Милица, мало по мало, успева да се пробије. Она га позива у авантуру ослобађања њеног оца од нове жене, Миличине маћехе, за коју верује да је вештица која је зачарала тату. Јован, због новооткривеног узбуђења и радости које осећа због сазнања шта то значи имати правог друга, прихвата позив, али убрзо сазнаје да препреке које се јављају у реалним авантурама није тако лако прескочити као у онима у његовој машти. А највећа препрека од свих за Јована је управо он сам, јер је рођен са парцијалном церебралном парализом. Јован ће морати да прихвати себе таквог какав јесте и здушно се баци у највећу авантуру од свих – живот. Када то учини, пред њим се отвара цео један нови свет, у коме ће заједно са Милицом открити истинску природу вештице и на потпуно неочекиван али и зрео начин савладати њену претњу. И постати прави херој.

Ова топла дечја прича освојила је бројне награде широм света међу којима су награда за најбољи филм на фестивалу “TIFF KIds” у Торонту, награду града Злина, “The City ofоф Zlín Award”, за најбоље дечје улоге, награду публике на филмском фестивалу у Херцег Новом...

Продуценткиња филма “Злогоње”, попут режисера Миљковића, такође је дебитанткиња, Јована Караулић (“Акција продукција”), а, како је је реч о српско-македонској копродукцији, копродуцент је македонска продуцентска кућа “Dream Factory”.

И на послу директора фотографије био је дебитант, Микша Анђелић, а прво професионално задужење на целовечерњем филму има и костимографкиња Милена Миленковић.

Филм “Злогоње” је монтирао Ђорђе Марковић, а сценограф је био Аљоша Спајић. Улоге тумаче деца Михајло Милавић и Силма Махмути, као и “ветерани”: Јелена Ђокић, Бојан Жировић, Дубравка Ковјанић, Олга Одановић, Јелена Јованова, Стела Ћетковић, Милутин Милошевић, Милена Предић и Матеја Поповић.

И. Б.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести