Премијерно приказан документарац о Сави Шумановићу (фото)

Краткометражни играно-документарни филм „Светлост и сенке – и уметнике убијају, зар не” сценаристе и редитеља Драгољуба Елчића о животу и трагичној смрти великог српског сликара Саве Шумановића премијерно је вечерас приказан у Српском народном позоришту.
КЦВ Милош Црњански
Фото: КЦВ Милош Црњански

Пуна сала „Пера Добриновић” поздравила је ово арт остварење за које су, поред Елчића, заслужни и директор фотографије Радослав Владић, монтажер Светолик Мића Зајц и композитор Драшко Јанковић.

Фото: КЦВ Милош Црњански

Копродуценти су филмска кућа „Ramonda Production”, Фондација Fashion Company и Културни центар Војводине „Милош Црњански, а филм је, између осталог, сниман у Галерији слика „Сава Шумановић“ у Шиду, Галерији Матице српске, Спомен-збирци Павла Бељанског, али и Паризу. 

Фото: КЦВ Милош Црњански

Пројекцији Елчићевог остварења, које је до сада освојило више од 30 награда на филмским фестивалима од у Јужне Кореје до Француске, присуствовала су и потпредседница Владе Србије и министарка културе Маја Гојковић, председник Покрајинске владе Игор Мировић и покрајинска секретарка за културу, информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

 

Фото: КЦВ Милош Црњански

Иначе, продуцент Горан Иконић је за "Дневник" изјавио да је ауторски тим током рада на пројекту "Светлост и сенке - и уметнике убијају, зар не?" сакупио обиље материјала и записа о Сави Шумановићу, који никада нису објављени, те је идеја да се направи и дугометражни документарни филм, који ће заокружити живот великог српског сликара и његово дело и "остати трајан историјски документ о овом  изузетном човеку и уметнику".

Фото: КЦВ Милош Црњански

М. С.  

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести