Премијерно приказан нови филм Душана Ковачевића

БЕОГРАД: Премијера филма "Није лоше бити човек" одржана је вечерас распродатим приказивањем у београдској Комбанк дворани, где је црвеним тепихом прошетала ауторска и глумачка екипа предвођена редитељем и сценаристом Душаном Ковачевићем.
Фонет/Зоран Мрђа/Душан Ковачевић
Фото: Фонет/Зоран Мрђа/Душан Ковачевић

На црвеном тепиху премијере Ковачевићеве комедије са елементима трилера појавили су се глумци Војин Ћетковић, Бранка Катић, Гордан Кичић, Христина Поповић и Андрија Милошевић.

На премијеру су дошли и глумци Срђан Жика Тодоровић, Марко Гверо, Јелена Михајловић, певачица и глумица Лена Ковачевић и композитор музике за филм Момчило Бајагић, као и бројни други чланови филмске екипе.

Ковачевић је, између осталог, сценариста класика домаће кинематографије "Маратонци трче почасни круг“, "Ко то тамо пева" и "Балкански шпијун", где је био и коредитељ, а након режије "Професионалца" требало му је 18 година да поново стане иза камере за филм "Није лоше бити човек".

Ковачевић је рекао агенцији Танјуг да је чекао да режира нови филм пошто то није његов основни посао, а у међувремену је написао неколико драма, режирао неколико представа и написао још две књиге.

"Ово је филм са неколико паралелних прича које се на крају саберу у једној тачки. Пошто волим чисте приче, које су читљиве и лаке за разумевање, овај филм је у жанру трилера који може да буде и као бајка", рекао је Ковачевић.

Истакавши да не воли сувише мрак, Ковачевић је рекао да његов нови филм "у себи има елементе таме, али не мрака".

Ковачевић је рекао да је велики део живота посветио паралелном свету птица и животиња, и да је хтео да филм посвети "том драгоценом свету" са којим је одрастао.

Ковачевћ је подсетио да у "Андерграунду" (1994) редитеља Емира Кустурице, рађеном по његовом сценарију, "једну од великих улога игра мајмун", а и његов роман се зове "Меда пева блуз".

Филм "Није лоше бити човек" прати професора клавира Милана, ког игра Ћетковић, који након пет година одлучује да реши мистерију нестанка, под неразјашњеним околностима, свог кума некадашње поп звезде Ранка Белог, у тумачењу Кичића. Наилазећи свуда на неразумевање Ћетковићев лик развија пријатељски однос са псом луталицом.

"Велики писац је писао сценарио. Многе ствари су се подудариле са неким мојим размишљањима и мојим животним путевима. Где год смо се сусретали мој лик и ја било је узбудљиво и добро. Био је изазов наћи праву меру. Кад је велика емоција треба је каналистати ", рекао је Ћетковић новинарима.

Катић је рекла агенцији Тањуг да јој је била "велика част" што први пут игра у неком Ковачевићевом филму, који је "легенда по чијим делима су снимљени неки од најбољих наших филмова".

"Играм супругу која воли свог човека и схвата да је у тешкој ситуацији већ пар година пошто је изгубио свој посао и понос. Труди се да задржи још неко достојанство и мало се чудно понаша. Долази кући и стално прича о неком псу са којим комуницира. Заиста ме забрине", рекла је Катић.

Поред две пројекције у Комбанк дворани вечерас је филм "Није лоше бити човек" приказан и у биоскопу Синеплекс Галерија, а новосадска премијера је предвиђена за 8. децембра у биоскопу Арена Синеплекс.

Редовно биоскопско приказивање почиње 9. децембра.

Филм "Није лоше бити човек" снимиле су продукције ‘‘Арт енд попкорн’‘ и ‘‘Терминал 3’‘, у копродукцији са Контраст студијом и Синамон филмом, уз подршку Филмског Центра Србије и Хрватског аудиовизуелног центра. Дистрибутер је МЦФ Мегаком филм.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести