Преминуо глумац Ијан Холм, звезда Господара прстенова

ЛОНДОН: Глумац Ијан Холм, најпозантији по улози Билба Бегинса из трилогије "Господар прстенова" преминуо је у Лондону у 88 години, преносе страни медији.
j
Фото: Youtube Printscreen

С великом тугом обавештавам вас да је сер Ијан Холм преминуо јутрос у 88. години. Преминуо је у болници, окружен породицом и пријатељима. Његов шарм, доброту, великодушност и таленат никада нецемо заборавити. Недостајаце нам пуно, стоји у саопштењу које је објавио његов менаџер.

Глумац је умро услед компликација насталих због Паркинсонове болести.

Последњи дани Холма били су документовани у серији пастелних портрета његове супруге Софи де Стемпел.

Холм, који је освојио Бафту и номинован за Оскара због своје улоге атлетског тренера Сама Мусабинија у филму „Ватрене кочије“ из 1981. године, био је, како се чинило, више за спореде улоге на екрану, нарочито након што је напустио позориште 1976. због великог страха од позорнице. Светску публику освојио је након што је глумио Билба Багинса у трилогији "Господар прстенова".

Раније овог месеца, изразио је тугу што није могао да учествује у виртуелном филмском дружењу.

Жао ми је што вас нисам лично видео, недостајете ми и надам се да су вас ваше авантуре одвеле на многа места. Ја сам закључан у мојој хобит кући у миру и све вас поздрављам, казао је тада.

Холм је рођен 12. септембра 1931. године у Гудмејсу у Есексу. Образовао се на Чигвел школи, а касније и на Краљевској академији драмских уметности.

Пре него што је почео да ради на телевизији и на филму, већ је био звезда на Краљевској Шекспир Компанији.

Осим у трилогији "Господар прстенова" значајне улоге имао је у филмовима "Пети елемент", "Осми путник", "Из пакла", "Дан после сутра", "Авијатичар"...

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести