Преминуо глумац Зоран Миљковић

БЕОГРАД: Глумац Зоран Миљковић, првак Малог позоришта "Душко Радовић", најпознатији по улози Илије из серије "Отписани", преминуо је у 73. години.
zoran
Фото: Мало позориште 1948/Зоран Миљковић

Како је објављено на Фејсбук профилу Малог позоришта "Душко Радовић", Миљковић је преминуо 20. августа.

Миљковић је рођен пре 73 године у Београду, а младост је провео у Пожаревцу где је открио своје две највеће страсти – глуму и коње.

На Љубичевским играма два пута је победио и добио титулу "Витеза" вишебоја 1967. и 1968. године, а потом је дошао у Београд на студије историје уметности, где полаже аудицију у Академском позоришту "Бранко Крсмановић".

Први професионални ангажман добио је у Народном позоришту Босанске Крајине у Бањалуци, где постаје стални члан и млади првак позоришта.

У Београд се вратио 1976. године и постао члан Малог позоришта. Добитник је бројних награда, као што је награда у Бугојну за улогу Канибала у Шекспировој "Бури", и на фестивалима у Загребу и Котору за улогу оца и звери у представи "Лепотица и звер".

Остварио је велики број позоришних, филмских и телевизијских улога, а своје јахачко умеће користио је у неколико филмова попут дечијег остварења "Последња трка" са грлом Зимзелен.

Памте се његове улоге у серијама "Отписани", "Врућ ветар", "Бољи живот", "Вук Караџић", филмовима "Доктор Младен", "Случај Хармс", "Она воли Звезду", "Подземље", као и у Научном и Образовном програму Телевизије Београд, односно РТС-а.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести