Преминуо прослављени чешки редитељ и оскаровац Јиржи Менцл

Славни чешки режисер Јиржи Менцл преминуо је у 83. години, као припадник чешког Новог таласа, Менцл је освојио бројне награде, укључујучи Оскара и Златног медведа, а важио је за једног од најутицанијих европских редитеља, јављају РТС и Би-Би-Си.
j
Фото: Youtube Printscreen

Режисер је у суботу преминуо после борбе са срчаним проблемима, саопштила је његова жена. Последњих три године ретко је виђан у јавности.

„Најдражи Јирка, хвала ти за сваки дан који сам провела са тобом. Сваки је био изванредан. Захвална сам ти и за последње три године колико год тешке биле“, поручила је његова супруга Олга.

Његов филм Строго контролисани возови је 1966. године освојио Оскара за најбољи страни филм, а популарна комедија Село моје мало из 1985. била је номинована за ту награду у истој категорији.

Менцл је познат по филмовима који комбинују хуманистички поглед на свет са сарказмом и провокативним темема. Студирао је филмску продукцију у Прагу и дипломирао 1962. године.

Његов професор на филмској академији у Прагу био је легендарни редитељ Отакар Вавра. Менцл се касније нашао иза предавачке катедре, а један од студената био му је Емир Кустурица.

Заједно са Милошем Форманом био је једна од водећих фигура чешког Новог таласа током 60-их година.

Коментаришући добијање Оскара, Менцл је 2006. године рекао да је имао више среће него памети.

„Више од свих награда и признања која сам добио за овај филм ценио сам своје пријатељство са Храбалом“, рекао је Менцл који је био дугогодишњи пријатељ са писцем Бохумилом Храбалом.

Филм Шеве на жици , који је снимио 1969. године по мотивима Храбаловог романа, наишао је на лош пријем са тадашњом комунистичком влашћу. Филм је забрањен, а тек по промени власти 1990. године поново је објављен.

Менцл је за Шеве на жици освојио Златног медведа у Берлину.

Осим редитељског позива, Менцл је глумио у око 80 филмова, а радио је и као позоришни редитељ.

У Народном позоришту у Београду режирао је Шекспиров комад Веселе жене виндзорске 2007. године, а 2011. у корежији са Божидаром Ђуровићем, поставио је оперу Сергеја Прокофјева  Заљубљен у три наранџе .

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести