Преминуо редитељ Душан Макавејев

БЕОГРАД: Редитељ Душан Макавејев преминуо је јутрос у Београду, у 87. Години, сазнаје у Југословенској кинотеци.   Славни редитељ је рођен је 13. октобра 1932. у Београду. 
misterija organizma makavejev
Фото: Youtube Printscreen

Дипломирао је психологију на Филозофском факултету у Београду.

Један је од оснивача филмског црног таласа, филмова којима је критиковао труло друштво, како комунистичко, тако и капиталистичко: „Парада“ (1962), „Човек није тица“, „Љубавни случај илли трагедија службенице ПТТ“ (1967), „Невиност без заштите“ (1968), „Недостаје ми Соња Хени“ (1972), „Sweet Movie“ (1973), „Горила се купа у подне“ (1993)...

Био је уредник многих листова: Студент (часопис), Књижевне новине и Данас. Бавио се и писањем за многе часописе. Имао је запажену улогу у студентским демонстрацијама 1968.


Вукосављевић: Немиран и позитиван, играо се и био слободан 

Министар Владан Вукосављевић упутио је телеграм саучешћа породици редитеља Душана Макавејева, у којем наводи да је он био оличење филмског аутора који не пристаје на занатске калупе и који помера границе филмског израза. 

Био је ангажован, креативно провокативан, играо се и био слободан. Макавејев је један од носилаца српског ауторског филма друге половине 20. века, који је давао подстицаје и другима. Немиран и позитиван, радознао дух који нам одавно недостаје, пише у телеграму Владана Вукосављевића. 


Добитник је великог броја домаћих и страних награда: Октобарска награда Београда, Сребрни медвед у Берлину, Сребрна арена у Пули, Луис Буњуел у Кану, Сребрни Хјуго у Чикагу, Златно доба Белгијске краљевске кинотеке, Филмска легенда коју додељује Фестивал филмова југоисточне Европе са седиштем у Паризу. 

У септембру прошле године промовисан је у почасног доктора на Ректорату уметности у Београду, заједно с Миодрагом Табачким. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести