Пројекција филма "Шавови" на фестивалу у Пули

ПУЛА: Награђивани српски филм "Шавови" биће вечерас приказан у Истарском нарадном казалишту у Пули, у оквиру програма "Мањинске копродукције" Пулског филмског фестивала. 
e
Фото: pixabay.com

Глумица Снежана Богдановић, која игра главну улогу у том филму, редитељ Мирослав Терзић, глумци Павле Чемеркић и Уликс Фехмиу, који је и продуцент овог остварења, уочи вечерашње пројекције разговараи су са новинарима.

Редитељ Терзић каже да је инспирацију за филм "Шавови" пре 18 година нашао у једном новинском тексту о отетим бебама из породилишта.

"Тада сам се спремао да постанем отац и тај новински текст ме је лично веома погодио. Истраживање ме је довело до Дринке Радоњић која нам је испричала своју причу од које смо ми направили филм. Наше остварење је делом фикција а делом реална прича о Дрнки Радоњић", рекао је Терзић.

Према његовим речима, процењује се да у Србији постоји 500 случајева нестале деце из породилишта као што је то био случај са Дринком..

Додао је да за сада нема конкретну одлуку о избору сценарија по кејм ће снимити нови филм. 

Говорећи о глумцима, каже, да Снежана Богдановић има исте очи као Дринка Радоњић. 

"Када сам разговарао са Дринком знао сам да ће је Снежана најбоље оживети на великом платну. Свима нам је стало да оправдамо Дринкино поверење и знао сам да ће Снежана најбоље то урадити", казао је Терзић.

Богдановићева је напоменула да је читаву причу првенствено доживела као мајка и обична особа, па тек онда као глумица. 

"Знала сам да не треба своју визуру приче у први план већ Дринкину. Разговарали смо дуго, научила ме је да шијем у њеној малој кројачкој радњи. Ушла сам у њен свет па сам као глумица свашта украла од ње", рекла је.

Рекла је да ће публика у Пули, баш као и на свим фестивалима где је филм приказан бити у прилици да види личну драму уоквирену у филм. 

"Дринка ми је казала да је плакала када је нико не види...Снажна жена ни налик мени", казала је Богдановић.

Уликс Фехмиу као продуцент филма каже да је "Шавови" лепо примљен од публике и стручне јавности на свим фестивалима где је приказан. 

"Габи Новак је отпевала једну нумеру за филм иако није снимила ништа 15 година што је за нас била посебна част. Чека нас доста фестивала на којима ће ''Шавови'' бити приказани. Идемо у Француску, Канаду...Филм је откупљен у Бразилу, Аргентини, Боливији, Колумбији, Словачкој, Кини...Добар живот имају ''Шавови''", казао је Фехмиу.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести