Пројекција словеначког филма „Иван“ у Арени

Након приказаних најуспешнијих нових филмова из Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске, удружење “Оф” Нови Сад за крај јуна припремило је пројекцију словеначког филма “Иван”. Тиме се наставља промоција ауторске, ангажоване, актуелне и алтернативне филмске уметности.
е
Фото: промо

Филм “Иван” дело је познатог словеначког филмског редитеља Јанеза Бургера, а новосадска публика моћи ће да га погледа на великом платну у четвртак, 28. јуна, у 20 часова, у биоскопу “Арена синеплекс”. Након пројекције, биће организован кратак разговор са једном од сценаристкиња филма – Мелином Потом Кољевић.

Четврти дугометражни филм Јанеза Бургера сматра се за један од најупечатљивијих филмова прошле године у региону, а поред редитеља и Мелина Поте Кољевић, сценарио су писали Срђан Кољевић и Алеш Цар. “Иван” је потресна драма о мајчинству, па иако се зове по беби, протагонисткиња је заправо мајка. Маруша Мајер као мајка носи филм кроз више обрта и кулминација, на крају доказујући да и у корумпираном патријархалном свету (одрастао) мушкарац није нужна светиња. Филм преиспитује постулате породице, родитељства и љубави у остварењу које делује обично – а то “обично” заправо значи довољно приземно и сирово да би било ефективно пренето на гледаоца.

Слично као и са филмом “Не гледај ми у тањир”, претходном прјекцијом у организацији “Офа”, “Иван” се бави проблематиком (не)здраве породице и суочавања са истом. “Оф” тако поново скреће пажњу на значај породице, као и ангажованог приказа проблематичних породичних односа у уметности, па се удружење из тог разлога одлучило на представљење овог филма, поред, његове уметничке вредности.

“Иван” је премијерно приказан у такмичарском програму Фестивала ауторског филма 2017. у Београду, а у матичној Словенији однео је награде на готово свим фестивалима. У Новом Саду “Иван” је имао свега једну пројекцију у оквиру “Евро ин” фестивала, у децембру прошле године. Иначе, “Оф” Нови Сад је, подсетимо, удружење које промовише кутурне догађаје у Новом Саду. Када је о филмском ствараштву реч, до сада су забележене четири пројекције друштвено ангажованих филмова. Карте за пројекцију филма “Иван” могу да се купе на благајни биоскопа “Арена синеплекс” по цени од 250 динара.

  И. Бурић

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести