Прва Смотра хрватског филма за викенд у Београду

БЕОГРАД: У организацији Заједнице Хрвата Београда "Тин Ујевић" и у сарадњи с Југословенском кинотеком, одржаће се прва Смотра хрватског филма у Београду у новој згради Југословенске кинотеке и трајаће од вечерас до 23. јуна. 
kinoteka, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Смотра ће бити посвећена легендарним авангардистима Душану Макавејеву и Миховилу Пансинију. 

Уз избор најбољих високонаграђиваних кратких и дугометражних филмова најновије хрватске продукције у протекле три године, смотра ће обухватити пројекције остварења која су награђивана на пулском фестивалу.

Публика ће имати прилике да види остварења "Мали" Антонија Нуића, који ће и свечано отворити смотру, затим "Кратки излет" Игора Безиновића и "Лада Каменски" Саре Хрибар и Марка Шантића, уз изванредне кратке игране и експерименталне филмове Младена Станића, Јудите Гамулин и Саре Јуринчић, те светски успешне анимације "Јежева кућица" Еве Цвијановић и "Бициклисти" Вељка Поповића.

Документарни хрватски филм биће заступљен на Смотри ретроспективом млађег аутора Игора Безиновића, вишеструко награђеног у Хрватској и иностранству. 

Репрезентативни избор филмова Игора Безиновића уз играно остварење "Кратки излет" укључиће и кратке сатиричне и критичке филмове о култури свакодневнице, транзицији, закону и преступу, етно-документарце од "Дом је тамо гђе је срце" до "Картолина" и трагичку студију транзицијског омладинског мушког идентитета у својеврсном ремек-делу "Веруда -филм о Бојану" (2015).

Уметнички директор Смотре хрватског филма 2019. Стипе је Ерцеговић, документариста и председник Заједнице Хрвата Београда "Тин Ујевић", а селекцију Смотре потписује Ивана Кроња. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести