Равно село филм фестивал од 21. до 23. јуна

БЕОГРАД: Трећи Равно Село Филм фестивал одржаће се од 21. до 23. јуна у овом живописном бачком Равном селу, најавио је данас редитељ Петар Ристовски директор фестивала на конференцији за медије у оквиру програма Феста. 
film, freeimages
Фото: Freeimages

Ристовски је напоменуо да је 2016. године изгорео Дом културе у Равном Селу. 

"Тада смо на игралишту поред згаришта уприличили пројекцију филма "Дневник машиновође" којој је присуствовало 1500 људи из Равог Села и околних села. Ту пројекцију смо уприличили да би скренули пажњу покрајнским властима да то згариште не треба да остане згариште већ да ту треба да никне нови Дом културе. Након тога смо иницирали идеју о фестивалу и ове године имамо 3. издање фестивала" казао је Ристовски. 

Према његовим речима у три дана биће приказано 5 или 6 филмова. 
"Ових дана очекујемо грађевинску дозволу за изградњу новог Дома културе у Равном Селу. Када изградимо нови Дом културе имаћемо прилику да током дана приказујемо фимове, а не као сада само у вечерњим сатима. Наш фестивал је посвећен младим ствараоцима и у нашем програму ће се наћи први или други филм неког редитеља" казао је Ристовски и најавио да ће на отварању фестивала 21. јуна свирати Новосадска филхармонија. 

Ове године домаћин фестивала биће Академија уметности из Новог Сада, а њихови гости између осталих биће колеге са Факултета драмских уметности на Цетињу. 
"Фестивал је до сада посетило преко 10 хиљада људи и наша идеја је да нам на пријекције и пратеће садрже долазе и људи који живе ван општине Врбас на чијој територији се налази општина Равно село", казао је Ристовски. 

Марко Чкоњевић, уметнички директор фестивала најавио је два основна програма фестивала. 
"Имамо сегмент фестивала посвећен дигометражном филму где ће гост селектор бити Иван Карл и програм посвећен омладинском филму где ће студенти из Новог Сада и Цетиња представљати своје радове. награде су идентичне као и прошле године. Додељиваћемо Златни клип за најбољи филм по мишљењу публике, Златни клип за редитеља дебитанта и Златни клип са младог уметника", рекао Чкоњевић. 

Он је најавио и различите радионице за младе на фестивалу. 
"Борис Чакширан ће држати радионицу костима, а биће и приређена изложба његових радова", казао је Чкоњевић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести