Репрезентативан избор на ревији „Филм“ од вечерас у КЦНС

НОВИ САД: Актуелности светске кинематографије су у јеку у ово доба године, делом због тога што ће се ускоро бити познати добитници престижне награде „Оскар“, а делом и због тога што је управо у току Фест, наш највећи међународни филмски фестивал. Управо зато, како је саопштио Ђорђе Каћански у име Филмске редакције Културног центра Новог Сада, и њихов биоскоп ће традиционално, 51. пут по реду, до 13. марта приказивати нека од најновијих и најзначајнијих филмских остварења из 2021. године.
f
Фото: Scena iz filma „Točak sreće i fantazije“ Rjusukea Hamagučija

- Видећемо шта је ново у мађарском филму, чешком, италијанском... Ревију од 20 пројекција почећемо вечерас са новим филмом велике филмске звезде, „Точком среће и фантазије“ Рјусукеа Хамагучија, чији је претходни филм „Драјв мај кар“ кандидат за четири „Оскара“ – најавио је Каћански на јучерашњој конференцији за новинаре у КЦНС. – И овом приликом задржали смо стандардне цене карата од 300 динара, чиме желимо да допринесемо ширењу културе и уметности као једног вида племенитости уз коју лакше можемо да поднесемо све што се дешава и будемо бољи људи.

Културни центар Новог Сада ревију „Филм“ реализује уз помоћ мреже сарадника и кућа „Мегаком филмс“, „Фајв старс“, „Центар филм“, „Тарамаунт“, „Синефест“, „Блиц филм“ и „Фејм солушонс“. Поред њих, Каћански је навео и заслуге бројних других агилних филмских дистрибутера и других компетентних актера кинематографије, захваљујући чијим препорукама и контактима изабира филмове у селекцију.

Селекција филмова је углавном оријентисана на промовисање уметнички највреднијих филмова који се приказују на Фесту, а понекад има и сопствени апгрејд. На тај начин Новосађани имају прилику да благовремено спознају актуелности светске кинематографије, чему додатно доприноси краткотрајна доступност филмовима који можда неће бити откупљени за уобичајени период биоскопске експлоатације у Србији.

Ове године избор фимова је репрезентативан у сваком погледу. Највише пажње привлаче филмови добитници највиших награда фестивала у Кану, Берлину, Венецији, Сан Себастијану, Карловим Варима, Москви, Сао Паолу, Пекингу, Торонту, као и поједини кандидати за „Оскара“. Њихови аутори су култни редитељи данашњице Дарио Арђенто, Кенет Брана, Нани Морети, Педро Алмодовар, Жулија Дикорно, Одри Диван, Лео Кара, Били Аугуст, Меги Гиленхал, Асгар Фархади, али и други, обећавајући уметници.

Уз најаву ревије „Филм“, Ђорђе Каћански је подсетио да ће Филмска редакција Културног центра Новог Сада и даље током године неговати бројне друге манифестације у вези са ауторским, документарним, кратким и експерименталним филмом.

И. Б.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести