Самарџић: Здравље ми није најбоље, али идемо даље

БЕОГРАД: Приказивање мог документарног филма "Панта реи" затекло ме је када ми здравље није баш најбоље, али у сваком случају идемо даље, казао је легендарни глумац Љубиша Самарџић на отварању 64. Београдског фестивала документарног и краткометражног филма у Дому омладине.
samardzic
Фото: Tanjug

Приказивање мог документарног филма "Панта реи" затекло ме је када ми здравље није баш најбоље, али у сваком случају идемо даље, казао је легендарни глумац Љубиша Самарџић на отварању 64. Београдског фестивала документарног и краткометражног филма у Дому омладине.
    Без обзира на нарушено здравље, доајен југословенске кинематографије дошао је на отварање Мартовског фестивала. 
    

"Поносан сам што пројекција мог филма отвара тако важну културну манифестацију, која ће живети много дуже него што је то мој случај. Драго ми је да се у Дому омладине много тога променило и то ми баш прија", казао је Самарџић. 
 

   Публика која је присуствовала отварању имала је прилику да види кратки филм "Бункер 93" у режији Пурише Ђорђевића, а затим је уследила пројекција Самарџићевог документарца "Панта Реи".
    Пре пројекција филмова, на отварању Фестивала награда за животно дело додељена је неуморном документаристи Мирославу Бати Петровићу. 
    

"Верујем да је ова награда припала мени због посвећености филму у којој истрајавам 50 година. Захваљуем породици која ме подржава, а богами и трпи", казао је Петровић.
    У такмичарским селекцијама фестивала биће приказано 80 филмова. 
    Уз остварења у ревијалним програмима Мартовског фестивала публика ће бити у прилици да види преко 100 филмова. 
    Биће организован и велики број радионица, на којима ће кинематографски професионалци размењивати искуства и држати предавања. 
    Посебну посластицу за посетиоце представљају филмови " Свака добра прича је љубавна прича" Рајка Грлића и "Трст Југославија" Алесија Боцера. 
    

У новом документарцу Грлић представља љубавно пословни четвороугао веома познатих личности на овим просторима као што су Ратко Полич, Милена Зупанчич, Душан Јовановић и Борис Каваца. 
    "Трст - Југославија" говори о потрошачкој грозници у старој Југославији када се ишло на Понто Росо по фармерке, лутке и сатове. 
    О свему томе овај пут причају грађани Трста.
    

Из програма се издваја и остварење "Простор између - Марина Абрамовић и Бразил", које слика иницијацијско путовање велике уметнице на којем она среће шамане исцелитеље". 
    

Сваке вечери, после завршетка званичног програма, на фестивалу ће бити организоване журке на које сви могу да уђу са улазницама за филмске пројекције.
    У суботу 1. априла, најављен је концерт групе "Аутопарк", на који ће публика фестивала моћи да уђе са картама за филмске пројекције. 
    Осталим данима музику ће пуштати DJ колектив. 

Foto: Tanjug (N. Milošević)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести