Састанак представника најугледнијих филмских центара у Бeограду

БЕОГРАД: Округли сто на тему "Унапређење сарадње институција филма" уз учешће представника и директора најугледнијих филмских центара Италије, Француске и региона почео је данас у Југословенској кинотеци у Београду.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Овај разговор је део програма обележавања 60 година рада Филмског центра Србије.

Гордан Матић, директор Филмског центра Србије у изјави Тањугу изразио је задовољство што су у Београд стигли неки од најважнијих доносиоца одлука у филмској индустрију из целе Европе.

"Ти људи су одвојили своје време за посету Београду јер изузетно цене српску кинематографију. са нама су колеге из Француске, Италије, Словеније, Албаније... Стратегија развоја Филмског центра Србије у наредним годинама окренута је присутности наших филмова у иностранству. Ми желимо да наше квалитетне филмове види публика у инострантву", казао је Матић.

Навео је да ће једна од главних тема сусрета бити размена искустава и савладавању законодавних оквира за функционисање једне кинематографије.

"Разговараћемо о моделима решавања питања ауторских права, о пореским олакшицама, заједничкој дистрибуцији и промоцији филмова на тржишта западне Европе...Ово је прилика да пре свега са колегама из региона договоримо моделе још интезивније сарадње него што је то случај у заједничком учешћу у мањинским копродукцијама", казао је Матић.

Директор Хрватског аудио-визуелног центра Цхрис Марцић казао је Танјугу да је задовољан изузетном сарадњом са свим филмским цетрима из регије.

"Важно нам је да наша искуства из сарадња у региону поделимо са колегама из Италије и Хрватске. Верујем у интезивнију сарадњу између филмских центара Србије и Хрватске на ширем нивоу него што је то случај сада у оквиру мањинских копродукција" казао је Марцић.

Како је навео, српска и хрватска кинематографија на међународном плану последњих неколико година имају доста успеха јер верују у сопствени, аутентични израз изразито талентованих редитеља.

"Сигиран сам да ће многи филмови из обе кинематографије у 2020. години привући пажњу светских дистрибутера и жирија на различитим фестивалима. Српска кинематографија је изузетно цењена у Европи због нове генерације младих аутора и сигуран сам да ће тако остати у наредним годинама", казао је Марцић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести