Слободан Шијан добитник награде „Живојин Жика Павловић“

БЕОГРАД: Славни редитељ Слободан Шијан, овогодишњи је добитник награде за афирмацију филмске уметности у свету на 11. Лесковачком интернационалном фестивалу филмске режије (LIFFE) која носи име прослављеног филмског аутора Живојина Жике Павловића. 
slobodan sijan
Фото: Youtube Printscreen

Шијан, аутор филмских класика „Како сам систематски уништен од идиота“, "Ко то тамо пева“, „Маратонци трче почасни круг“ и „Давитељ против давитеља“.

Награда ће Шијану бити уручена на отварању лесковачке филмске смотре 18. септембра.

Међу ранијим лауреатима ове награде су: Предраг Мики Манојловић, Лазар Ристовски, Раде Шербеџија, Драган Николић, Велимир Бата Живојиновић, Славко Штимац и Емир Кустурица.

Из Филмског центра Србије подсећају да „Буди Бог с нама“, пројекат новог филма Слободана Шијана, продуцира продукцијска кућа Gargantua Films и продуцент Марко Паљић. 

Реч је о остварењу о Бошку Токину (1894-1953), визуелном уметнику и редитељу првог српског авангардног филма, а по сценарију који су написали Биљана Максић, Владимир Манчић и Слободан Шијан. 

Очекује се да ће Токина тумачити Милош Биковић, тренутно најпопуларнији српски глумац млађе генерације. 

Шијанов нови пројекат добио је у децембру 2016. подршку Филмског центра Србије на Конкурсу за суфинансирање производње домаћих дугометражних играних филмова, а подржали су га и Хрватски аудиовизуални центар  и Филмски центар Црне Горе.

Пројекат је учествовао на маркетима Fest Forward, CineLink у Сарајеву, Копродукционом маркету у Бриселу и био одабран за француско-српске филмске сусрете 2017. године. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести