Сомбор: Петнаест филмова у селекцијама филмског фестивала

СОМБОР: На Трећем Сомборском филмском фестивалу, који се одржава од 13. до 16. јула у организацији Културног центра „Лаза Костић“ из Сомбора, биће приказано 15 филмова у пет селекција - Главни програм, Селекција младих аутора, „Панорама шведског филма“, „Кад би Сомбор био Холивуд“ и „Филмски матине за децу“, саопштили су организатори догађаја.
film, ilustracija pixabay
Фото: pixabay.com

Главни програм представља пет остварења из Србије и Европе: „Концентриши се, баба“ Пјера Жалице, „Оаза“ Ивана Икића, „Матер“ Јуре Павловића, „Ундине“ Кристијана Пецолда и „Зној“ Магнуса фон Хорна.

У Селекцији младих аутора налазе се три филма која су домаћој кинематографији донела свеж редитељски приступ - „Лихвар“ Немање Ћеранића, „А.С. (25)“ Милене Грујић и „Ивана Грозна“ Иване Младеновић, које ће публика моћи да погледа у Кабареу Народног позоришта Сомбор.

У „Панорами шведског филма“, реализованој у сарадњи са амбасадом Шведске, приказаће се остварења савремене кинематографије ове земље - у дворишту Градског музеја Сомбор биће приказани филмови „Брит-Мари је била ту“ редитељке Туве Новотнy и “Суне вс Суне“ Јона Холмберга.

Селекција „Кад би Сомбор био Холивуд“ посвећена је остварењима с освртом на значајне догађаје и личности из прошлости града, али и Србије - у Атријуму градске куће приказаће се филм „Дара из Јасеновца“ Предрага Антонијевића, а у Дворишту Градског музеја остварења „Порајмос“ Горчина Стојановића и „Жућко - прича о Радивоју Кораћу“ Гордана Матића.

У „Филмском матинеу за децу“, посвећеном најмлађим љубитељима филма, репертоар сачињавају два остварења - „Тајна изгубљеног краљевства“ и „Леси се враћа кући“, који ће бити приказани 11. и 12. јула у Атријуму Градске куће.

Поред овога, посетиоци манифестације моћи ће да присуствују и пратећем програму, који сачињавају промоције књига, филмова, радионице, балет и концерти.

Улаз на све програме трећег издања овог фестивала је бесплатан.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести