Сомборски филмски фестивал: Мит као инспирација

Захваљујући ентузијасти и заљубљенику у тек насталу филмску уметност, Ернесту Бошњаку, својевремено је Сомбор био колевка кинематографије на овим просторима. Као својеврсно сећање на саме почетке седме уметности на Балкану, овај град је пре четири године покренуо и филмски фестивал, чије ново издањеч очекује љубитеље филма од 11. до 15. јула и то у организацији овдашњег Културног центра “Лаза Костић”.
film pixabay
Фото: pixabay.com

– Као што је Ернест Бошњак умео да комбинује различите видове уметности – од плеса до филма, надамо се да смо и ми успели да искомбинујемо занимљив и интригантан фестивалски програм дугометражних и краткометражних, играних и документарних филмова за све оне који се осећају као духовни потомци великог Ернеста Бошњака – поручио је будућим посетиоцима селектор филмске светковине Дејан Дабић.

На овогодишњем издању „Сомборског филмског фестивала, током пет дана његовог трајања биће приказано 16 филмских остварења, а посетиоце очекује и разноврстан пратећи програм.

– Ове године се као једна од водећих тема намеће третирање мита: једнима мит служи као инспирација, као у награђиваном филму који отвара фестивал “Страхиња Бановић” редитеља Стефана Арсенијевића - где афрички мигранти заузимају места јунака из српске епске поезије - други покушавају да своје средњовековне јунаке приближе миту, за који су они, стицајем околности остали анонимни, као у дебитантском филму Горана Николића “Хероји” из Селекције филмова младих аутора, а има и таквих филмова који се разрачунавају са савременим или боље рећи, митовима из блиске прошлости, као у хрватском филму “А били смо вам добри” вишеструко награђиваног редитеља Бранка Шмита, о ратним ветеранима који се не мире са садашњицом, изневереним очекивањима и корупцијом – појаснио је програмску концепцију  селектор Сомборског филмског фестивала Дејан Дабић, подсећајући да ће посетиоци моћи да погледају ова, али и друга остварења која су сврстана у пет селекција: Главни програм, Кад би Сомбор био Холивуд, Панорама аустријског филма, Селекција филмова младих аутора и Филмски матине за децу, а у оквиру пратећег програма ће бити одржаване промоције књига и концерти.

Прва пројекција на Фестивалу заказана је за 11.јул, када ће у оквиру предфестивалског програма бити приказан филм “Лето када сам научила да летим”, редитеља Раше Андрића. Фестивал званично почиње 12. јула филмом “Страхиња Бановић” Стефана Арсенијевића који ће бити приказан у Атријуму Градске куће. Током првог дана посетиоци ће моћи да погледају и избор кратких аустријских филмова који су приказани на домаћим и међународним филмским фестивалима, а затим их очекује пројекција филма “Пуцњи у Марсеју” Гордана Матића.

Улаз на све програме четвртог издања Сомборског филмског фестивала је бесплатан, а пројекције и пратећи програми ће бити одржани у Културном центру “Лаза Костић”, Атријуму Градске куће, Кабареу сомборског Народног позоришта и дворишту Градског музеја.       

М. Мћ

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести