Станковић: Биоскопи у Србији преживеће пандемију

БЕОГРАД: Игор Станковић, директор Фестивала аууторског филма и дистрибутерске куће МегаКом Филм, оценио је данас да ће биоскопи преживети актуелне изазове и да ће посета публике бити већа након епидемије него што је то случај био пре почетка заразе вирусом ковид 19.
film, ilustracija pixabay
Фото: pixabay.com

Станковић је за Танјуг рекао да је Филмски студио Ворнер брадерс најавио да ће све своје филмове паралелно стављати у истом дану на платформу ХБО Макс и у бископски репертоар.

"Како кажу, биће то лимитирано на 30 дана, а након тога планирају да филм скину са платформе, а зараде од продаје биоскопских карата ићи ће у већој мери до сада приказивачима", казао је Станковић и додао да су такве вести наишле на велику осуду важних филмских уметника.

Како каже, један од најважнијих филмских аутора данашњице Кристофер Нолан је осудио такву замисао речима "да су сви велики филмски аутори отишли на спавање поносни, јер раде за највећи филмски студио, а пробудили се са сазнањем да стварају за најгору филмску платформу.

"У марту 2021. године је планирано отварање другог по величини ланца биоскопа на свету "Синеворлд", али у неку руку више никада неће бити исто као пре пандемије, јер су се људи навикли да гледају филмове код куће", казао је Станковић.

Што се тиче Србије, Станковић истиче да је ситуација одлична у односу на околности.

"Ми нисмо отишли на максималне посете биоскопима у Србији. Отварањем нових биоскопа посета је расла пре почетка пандемије. Мењала се генерацијски биоскопска публике и посета биоскопима ће и даље расти након пандемије, јер ми нисмо достигли пуну посећеност", казао је Станковић.

Према његовим речима, укупан број људи који живе у Србији и Црној Гори је око 8 милиона, а посета биоскопима пре пандемије је једва прелазила 4 милиона.

"То занчи да је сваки други становник Србије и Црне Горе ишао једном годишње у биоскоп. То је катстрофална бројка и горе од тога не може. Посета ће бити боља након пандемије", очекује Станковић и додаје да је читава деценија у Србији утрошена на уништавање биоскопске инфраструктуре и на поновно отварање модерних биоскопа.

"Код нас је први мултиплекс биоскоп отворен пре само нешто више од 10 година у једном тржном центру. У земљама где је посета биоскопима била далеко већа него у Србији пре пандемије, појавом платформи за емитовање филмова доћи ће до смањивања биоскопске публике", сматра Станковић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести