Светска премијера филма "Чекајући Хандкеа" у Санкт Петербургу

САНКТ ПЕТЕРБУРГ: У такмичарском програму предстојећег, 31. Филмског фестивала "Порука човеку" (Message to Man) у Санкт Петербургу, у Русији, који ће се одржати од 29. октобра до 4. новембра, светску премијеру доживеће нови дугометражни документарни филм аутора Горана Радовановића "Чекајући Хандкеа".
film
Фото: Pixabay.com/ilustracija

Филм говори о винару Срђану Петровићу из Велике Хоче који је, сазнавши да је Петар Хандке добио Нобелову награду за књижевност, одлучио да постави плочу са рељефним ликом писца на својој винарији где је славни писац више пута боравио.

Постављање плоче захвалности славном писцу у изопштеној, изолованој и гетоизираној енклави окруженој албанском већином каква је Велика Хоча, постаје својеврсна сизифовска акција која разоткрива сву драму живота преосталог српског становништва на Косову и Метохији.

Филм је сниман током ове и претходне године у Великој Хочи у Метохији.

Аутор филма, Горан Радовановић рекао је да је боравак Петера Хандкеа код нашег народа на Косову, у Ораховцу и Великој Хочи, имао велики утицај и на његово опредељење да пре седам година снимим Енклаву.

"Овим филмом желео сам и да искажем и захвалност Хадкеу за сва добра дела која је учинио према нашем народу, од свог неупитниог моралног става спрам ратова на простору бивше Југославије до искрене дарежљивости која се још увек препричава међу Ораховчанима и становницима Велике Хоче" рекао је Радовановић

У филму учествују Срђан Петровић, Лука Петровић, Љуболмир Филијовић, Свештеник Веља Стојковић, Гаврило Кујунџић, Живана Павловић.

Филмски центар Србије (ФЦС) је у склопу своје конкурсне динамике подржао настанак и овог остварења.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести