Тамара Драгичевић и Милан Марић у филму о животу Томе Здравковића

НОВИ САД: Снимање филма о највећем боему међу певачима народне музике Томи Здравковићу почело је протеклог викенда, након више од годину дана припреме сценарија и велике пажње која је посвећена приликом избора глумаца.
t
Фото: Aleksandar Letić

Продуценти остварења чији ће назив бити „Тома” су Жељко Јоксимовић и Драган Бјелогрлић. Након дугог проматрања одлучили су да главну улогу повере глумцу Милану Марићу, који ће на најбољи начин дочарати лик чувеног боемског певача, док ћемо уз њега, у улози Силване Арменулић гледати Тамару Драгичевић.

У осталим улогама у овом пројекту гледаћемо и Петра Бенчину, Андрију Кузмановића, Мирјану Карановић, Слободана Боду Нинковића, Марка Јанкетића, Ивана Зекића, као и многе друге. Сценарио за овај романтични биографски филм потписују Никола Пејаковић и Драган Бјелогрлић, а режија је поверена Зорану Лисинцу, који је последњих десетак година провео радећи у Америци.

Тому Здравковића су звали „песник туге”. Певао је из душе и за душу. Волели су га сви. И они који не слушају народну музику, волели су и слушали Тому, рекао је уочи почетка снимања филма Драган Бјелогрлић.

И данас, додао је, 30 година после његове смрти, његове песме се слушају и поручују по кафанама.

Певају их и поручују и они који не знају ко је био Тома. О њему и његовом животу написано је неколико књига, подигнута су му два споменика, а сада се спрема и филм. На питање „зашто” покушаћемо да дамо одговор овим пројектом,.казао је Бјелогрлић.

Посебна пажња биће посвећена управо музици за коју је Тома живео. Тим поводом певач Жељко Јоксимовић, који је и задужен за музику у филму, рекао да ће ово бити прилика за подсећање са обавезом на музику и жанр који су многи одавно заборавили.

Иако се многима чини да је музика тог времена константно око нас, ствари баш нису такве. Најезда нових трендова, брзина живота, пречеста отуђења људи производе свакодневицу које се нико кроз коју годину неће ни сећати. Сам Тома је говорио да је време проведено у кафани и новац потрошен у истој ништа друго до улагања у сећање. Треба да размислимо чега ћемо се сећати у животу. Овај филм говори о томе, истакао је Јоксимовић. 

Филм „Тома” представља биографску сагу, не само о животу овог несвакидашњег уметника, већ и о људима који су чинили његов живот и инспирисали га у стварању неких од најпознатијих љубавних песама које и данас живе. Ово ће бити прича о једном времену, које су обележили уметници и великани попут Драгана Николића, Боре Тодоровића, Зорана Радмиловића, чувеног Тозовца и Цунета, Лепе Лукић и Камала Монтена.

Уз Милана Марића, главну улогу имаће и глумица Тамара Драгичевић којој је поверено да на најбољи начин тумачи лик кафанске певачице Силване Арменулић, која је отпевала чувену песму, коју је Тома написао - „Шта ће ми живот”. Глумица је пред почетак снимања рекла да јој се чини да никада до сада није имала овакву врсту одговорности, због чега је признала да је посебно узбуђена.

С обзиром на то да ми је поверено да играм жену чији су глас и песме и дан данас присутне у најважнијим успоменама и догађајима готово сваке породице у региону. Приближити се њој и свему ономе сто је она живела и била је невероватан изазов,  изјавила је глумица Тамара Драгичевић.

Иначе, пројекат „Тома” реализује се у сарадњи са „Телеком Србијом” и Филмским центром Србије, а премијера је планирана за почетак наредне године. На конкурсу Филмског центра Србије филм „Тома” је добио 45 милиона динара. Снимање је започето у Ваљеву, а екипу очекују и снимајући дани у Војводини. Како сазнајемо, екипа ће снимати и у Новом Саду, Зрењанину, али и у селу Долово и то у кући којој су до сада већ снимљени неки филмови, документарна остварења, али и музички спотови.

У медијима се још почетком године шушкало да ће се снимати пројекат о животу Томе Здравковића. Раније је објављено да ће то бити серија кроз коју је Жељко Јоксимовић пожелео да сумира живот чувеног певача, који је обележио 20. век. Шушкало се да је продукција била на великим мукама приликом одабира глумаца за улоге, али и да ће Тому у филму играти глумац Горан Богдан. Једна од претпоставки је раније била да би у улози Силване Арменулић могла да се нађе и нека афирмисана српска певачица.

Драган Бјелогрлић је раније за „Блиц“ открио да су на идеју о снимању филма о Томи Здравковићу дошли певач Жељко Јоксимовић и његов менаџер Бане Обрадовић, који су му и понудили да заједно реализују овај пројекат. Тада је истакао да им је захвалан јер су му, како је нагласио, омогућили да открије један несвакидашњи необичан и инспиративан свет у којем је живео и стварао Тома Здравковић.


Стихове посвећивао несуђеним љубавима

Тома је рођен у Алексинцу, а преминуо је у Београду. До краја живота је живео боемски. У Лесковцу је у Градском парку постављен његов споменик у природној величини, а у селу Печењевце у којем је одрастао налази се спомен-плоча с натписом „Дао сам вам душу своју...” Иако нас је певач напустио пре 29 година његове песме и данас су живе и радо се певају, а без њих ретко које славље може да прође. Готово све његове песме су аутобиографске, а певач их је неретко посвећивао несуђеним или неузвраћеним љубавима. Тако је чувене стихове „Ја испијам чаше без престанка и шапућем Данка, Данка волим те” посветио чувеној презентерки вести Данки Нововић. Међу његове највеће хитове убрајају се песме „Да л’ је могуће”, „Еј, Бранка, Бранка”, „Дотак’о сам дно живота”, „Кафана је моја судбина”, „Киша је падала”, „Ево, већ је јесен, а тебе још нема”...


Ми у целој нашој кинематографији немамо много, односно имамо необично мало, биографских филмова и серија. Филм и серија "Тома" ће бити прича не само о Томином животу, већ и о људима који су доскоро били ту поред нас. Нама се чини да су још увек ту, ми живимо са рефлексијом њихових живота и њихових дела, али они су нажалост отишли, а са њима је заувек отишло и једно непоновљиво време. Ово ће бити прича о том времену, рекао је за „Блиц” Драган Бјелогрлић.

Поводом снимања тог филма огласила се и супруга Гордана Здравковић, која је медијима рекла да је поносна што су Јоксимовић и Обрадовић дошли на идеју да сниме филм о њеном супругу.

То ће бити изванредан пројекат. Ја нећу да глумим, али ћу свакако да помогнем у вези с анегдотама. Редитељу ћу да уступим Томина одела која је носио, а ако буду желели, сцене могу да се сниме и у нашој кући –  рекла је у једној од изјава његова супруга Гордана.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести