Требиње 2017: Златни платан Љиљани Благојевић и Игору Галу

ТРЕБИЊЕ: Пети Фестивал медитеранског и европског филма „Требиње 2017“ одржаће се од 7. до 13. августа на Летњој сцени Културног центра, а Савет фестивала одлучио је да ове године награде за изузетан допринос евромедитеранском филму „Златни платан“ буде додељен глумцима Љиљани Благојевић и Игору Галу.
bioskop sala
Фото: Dnevnik (Aleksandra Erski)

Током своје богате глумачке каријере Љиљана Благојевић оставила је подједнако значајан траг у театру, филму и на телевизији.

Најзначајније улоге остварила је у филмовима  „Сећаш ли се Доли Бел“, „Мирис дуња“, „Мирис кише на Балкану“, „Нож“, „Синовци“, „Завет“, „Вечерња звона“, „Лагер Ниш“, „Граница“, као и ТВ серијама „Крај династије Обреновић“, „Бољи живот“, „Докторка на селу“, „Полицајац с Петловог брда“.

Игор Гало један је од најзаступљенијих глумаца са територије бивше Југославије у страним копродукцијама. 

Најзначајнија је свакако улога у филму „Жељезни крст“ Сема Пекинпоа, док му је улога у филму „Мост“, где игра Бамбина донела незапамћену популарност у Кини. 

Веома је значајна и његова улога у филму „Акција стадион“, оскаровца Душана Вукотића, али ништа мање запажене нису ни улоге у филмовима „Доктор Младен“, „Валтер брани Сарајево“, „Машкарада“, „Имам двије маме и два тате“... 

Као редитељ, најпоноснији је на своје филмове „Навијач“ и „Аој, Лико“, а у протеклих 20 година са супругом Мирјаном посветио се хуманитарном раду углавном везаном за подручје Лике.

Током седам фестивалских дана, биће приказано 20 филмова у неколико програмских целина: Медитерански филм, Европски филм, Нови српски филм и Херцеговина на филму.

У оквиру фестивала биће одржана и филмска радионица, коју ће водити филмски критичар и публициста Милан Д. Шпичек, директор фотографије Радослав Владић и редитељ Петар Станојловић.

Фестивал медитеранског и европског филма "Требиње 2017" оганизују Танграм Центар из Београда и Културни центар Требиње, у сарадњи са Alpe Adria Culture Network, а под покровитељством Града Требиња и Министарства просвете и културе Републике Српске и уз подршку Управе за дијаспору Републике Србије.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести