Укус цемента" и "Ага" најбољи филмови "Слободне зоне"

БЕОГРАД: Доделом награда и пројекцијом филма "С љубављу, Сесил" Лисе Имордино Вреланд (САД), вечерас је у Дворани Културног центра Београда завршен 14. Филмски фестивал "Слободна зона".
 Dodela  nagrada na festivalu "Slobodna zona" Foto: Tanjug/video
Фото: Додела награда на фестивалу "Слободна зона" Фото: Танјуг/видео

Жири у саставу директорка Међународног фестивала људских права у Нирнбергу Андреа Кун, хрватски редитељ Огњен Свиличић и новинар и писац Драган Јовићевић, најбољим ангажованим филмом у међународној селекцији прогласио је документарац "Укус Цемента" режисера Зиада Калтхоума, снимљен у копродукцији Немацке, Либана, Сирије, УАЕ и Катара.

Најбољи филм у регионалној селекцији је играно остварење "Ага" Милка Лазарова (Бугарска, Немачка, Француска), а одлуку је донео жири у коме су били координатор међународног програма "Movies that Matter" Ерик ван де Гисен из Холандије, хрватска редитељка Ева Краљевић и редитељ Драган вон Петровић.

Исти жири је одлучио да награда "Human Rights" припадне филму "Швајцарац Крис" Ање Кофмел (Швајцарска, Хрватска, Немачка, Финска).

Специјално признање припало је храватском документарцу "Србенка" Небојше Слијепчевића.

Награда за најбољи филм у "14 плус" селекцији, одлуком седмочланог жирија састављеног од средњошколаца, додељена је канадском остварењу "Часна реч" Лука Пикарда.

Публика је оценом 4,81 наградила документарни филм "Ћутање других" (САД/Шпанија)који су режирали Алмудена Караћедо и Роберт Бахар.

Директор фестивала Рајко Петровић захвалио је свима који су учествовали у организацији "Слободне зоне", а посебно публици која, како је нагласио, даје смисао свему што раде. 

Од 7. новембра у девет биоскопских сала у Београду, Новом Саду и Нишу приказано је 50 филмова, од тога 40 националних премијера.

Током сутрашњег дана у Дворани Културног центра Београда "на бис" ће бити приказани филмови, који су изазвали највећу пажњу публике: "Путинови сведоци" Виталија Манског, "Кривица" Густава Молера, "Три лица" Дажафара Панахија и "Бергман: година живота" Јане Магнусон.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести