Улрих Зајд гост Белдокса

БЕОГРАД: Цењени аустријски редитељ Улрих Зајдл биће специјални гост 11. Белдокса на коме ће бити приређена ретроспектива његових остварења. 
beldoks
Фото: Ilustracija

Зајдл је један од најважнијих редитеља данашњице, познат београдској публици пре свега по филмовима „Увоз/Извоз“, „Сафари“ и трилогији „Рај: Љубав“, „Рај: Вера“ и „Рај: Нада“. 

За његов долазак у Београд побринуо се Аустријски културни форум.

Рођен је у Бечу 1952. године, своју богату каријеру у документаризму започео је дипломским филмом „Матура“, због којег је био избачен са филмске академије. 

“Матура“ је сатирични документарац снимљен у граду Хорн, месту у којем је одрастао и прати припреме за одржавање матурске вечери, током које долази до огољавања класних разлика у аустријском друштву.

Зајдлов стил одликује оштар филмски израз, бескомпромисност и контроверзност и претежно се бави потиснутим пукотинама савременог европског друштва. 

Зајдл се, у већини случајева, одлучује на приповедање о глобалним проблемима кроз призму малих, невидљивих људи на маргини друштва, те из појединачног говори о општем, или по његовим речима - фокусира се на „велике, мале животне ствари“.

У оквиру ретроспективе биће приказано шест дугометражних филмова у новој згради Кинотеке у Узун Мирковој и обухватиће његову целокупну каријеру почев од најранијих до савремених радова.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести