Уручењем награде Мири Бањац сутра почиње Сомборски филмски фестивал

СОМБОР: Трећи Сомборски филмски фестивал, на коме ће бити приказано 13 филмова у четири селекције, почиње у уторак уручењем награде "Специјални Ернест" глумици Мири Бањац за досадашњи и будући допринос добрим филмовима.
somborski_fimslki_festival
Фото: Printscreen

Награда ће бити уручена у Атријуму Градске куће, где ће бити и приказан филм "Концентриши се, баба" редитеља Пјера Жалице, у коме Бањац игра главну улогу, а на свечаном затварању фестивала 16. јула та награда ће бити уручена и прошлогодишњем добитнику глумцу Славку Штимцу, саопштили су данас организатори.

Како је најављено, у оквиру Главног програма у Атријуму Градске куће биће приказани филмови "Концентриши се, баба", "Оаза" Ивана Икића, "Матер" Јуре Павловића, "Ундине" Кристијана Пецолда и "Зној" Магнуса фон Хорна, а жири ове селекције чине глумци Петар Стругар и Марија Бергам, и филмски продуцент Филип Фети Даутовић.

Селектор фестивалског програма је Дејан Дабић, а у оквиру друге по важности "Селекције младих аутора" наћи ће се три филма који су "донели свеж редитељски приступ у домаћој кинематографији", а то су "Лихвар" Немање Ћеранића, "А.С. (25)" Милене Грујић и "Ивана Грозна" Иване Младеновић, који ће бити приказани у Кабареу Народног позоришта Сомбор.

Програмска целина "Панорама шведског филма", реализована у сарадњи са амбасадом Шведске, у дворишту Градског музеја представиће остварења "Брит-Мари је била ту" редитељке Туве Новотни и "Суне вс Суне" Јона Холмберга, чије су пројекције одржане на значајним европским филмским фестивалима претходних година.

"Селекција ''Кад би Сомбор био Холивуд'' посвећена је остварењима с освртом на значајне догађаје и личности из прошлости Сомбора, али и из историје наше земље.

У Атријуму градске куће биће приказани филмови "Дара из Јасеновца" Предрага Антонијевића, "Порајмос" Горчина Стојановића и "Жућко - прича о Радивоју Кораћу" Гордана Матића, каже се у саопштењу.

У пратећем програму Трећег сомборског филмског фестивала биће одржан концерт рок групе Лав хантерс, презентације издаваштва Нишког културног центра и Филмског центра Србије, радионица "Како се гледа филм - мала школа бонтона", и наступ Жарка Степанова и бенда Бре.

Улаз на све програме је бесплатан, а пројекције филмова и пратећи програми ће се одржавати у Атријуму Градске куће, Дворишту Градског музеја Сомбор, Кабареу Народног позоришта Сомбор, и на Тргу Светог Ђорђа. Организатор фестивала је Културни центар "Лаза Костић" Сомбора.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести