УСКОРО ДОДЕЛА ЗЛАТНОГ ГЛОБУСА "Барби", "Опенхајмер", "Poor Things" фаворити

Популарна филмска награда у Холивуду “Златни глобус” биће додељена по 81. пут 7. јануара у хотелу Беверли Хилтон на Беверли Хилсу у округу Лос Анђелеса, у Калифорнији, а пренос ће се емитовати на америчкој телевизији ЦБС, као и на сервису Парамонт +, саопштили су организатори. 
e
Фото: Youtube Screenshot /Warner Bros. Pictures 11,3 мил. пратилаца

Додела награда одржава се за предстојећег викенда, тачније у 2 сата ујутру 8. јануара према нашем времену. На листи номинација води глобални феномен "Барби" са 10, а на другом месту је “Oppenheimer” са осам номинација.

Златни глобус је по правилу увек одлична прогноза и увертира за Оскара, тако да многи добитници Глобуса могу бити и лауреати награде Америчке филмске академије. Магазин "Variety" непосредно пре објављивања номинованих за Златни Глобус објавио је чланак у коме се наводи да се највише очекује од филма "Барби" Грете Гервиг, остварења "Опенхајмер" визионара Кристофера Нолана, "Poor Things" Јоргоса Лантимоса, а високо се котира и монументални еп од три и по сата “Убице Цветног Месеца” Мартина Скорсезеа.

Од ТВ серија, амерички часопис, када је реч о номинацијама, истакао је значај и важност наслова "The Bear", планетарно популарну ХБО серију "Succession", Netflix хит "Beef" и хит на Apple ТВ+ "Ted Lasso". Номинације у 26 категорија објављене су почетком децембра, и према концепту уведене су две нове – Најбољи блокбастер (највећа зарада филма на благајнама) и Најбоља изведба у стенд-апу.

Фото: Youtube Printscreen / Universal Pictures

Свака категорија сада има по шест номинација уместо пет, а за њих гласа око 300 филмских новинара. Од телевизијских серија, прва на листи је наведена "Succession" са девет, а "The Bear" и "Only Murders in the Building" (играју Стив Мартин, Селена Гомез, Мартин Шорт, гостује и Мерил Стрип) имају по пет номинација.

Програм церемоније доделе "Златних глобуса" ће водити комичар и глумац Џо Кој, што је објављено само две недеље пре саме церемоније. Глумац је рекао да је наравно одмах прихватио понуду да води шоу, али се онда освестио да има свега две седмице да напише вицеве за свој програм вођења у директном ТВ преносу. Џо Кој је инспирисан колегама као што је Еди Марфи, а говорило се да су многи комичари добили понуду за "Златни глобус", као Крис Рок, који је одбио ангажман. Од презентера за награде, по плану ће се појавити - Аманда Сејфрид, Анђела Басет, Габријел Махт, Патрик Џ. Адамс, Џорџ Лопез, Џулија Гарнер, Џастин Хартли, Мишел Јео и Вил Ферел.

Најбољи филм у категорији драма биће један од наведених: "Oppenheimer", "Killers of the Flower Moon", "Маестро" Бредлија Купера, "Past Lives", "The Zone of Interest", "Anatomy of а Fall". За најбољи филм – мјузикл/комедија такмиче се "Air" Бена Афлека, "American Fiction", "Барби", "The Holdover", "May December", "Poor Things".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести