Успех филма „Асиметрија” на фестивалу у Америци

Филм “Асиметрија” младе редитељке Маше Нешковић, након недавне награде за најбољи филм на Фестивалу светског филма у Сиднеју, освојио је још два признања на овогодишњем Међународном филмском фестивалу “РиверРан” у Винстон-Сејлему у Северној Каролини, у САД.
f
Фото: Ilustracija/Promo

У питању су награде за најбољег редитеља и најбољу (филмску) фотографију у такмичарском програму “Ре:Вижн”, чији је фокус на независним дугометражним филмовима.

У образложењу жирија овог фестивала, који постоји од 1998, истакнуто је да овај целовечерњи играни првенац редитељке Маше Нешковић награђују „због приказа поезије великог града кроз његове људе“. Аутори сценарија су Маша Нешковић, Владимир Арсенијевић и Сташа Бајац.

Овај филм је светску премијеру имао на Филмском фестивалу у Сао Паулу, а домаћу на Фестивалу ауторског филма у Београду, крајем прошле године, на којем је освојио два важна струковна признања. Марији Шарац је припала награда „Марко Глушац“, за најбољу монтажу, док је Ђорђе Арамбашић добио награду „Александар Петковић Петко“, за најбоље сниматељско остварење.

Филм “Асиметрија” разматра питање трансформације љубавних односа током времена и разлоге због којих се везе распадају. Сниман једног топлог београдског лета доноси љубавне приче три пара: дечака и девојчице, младића и девојке и на крају мужа и жене након 20 година брака. Како радња одмиче, приче се преплићу и издваја се шира слика само једног љубавног односа – једног пара у три кључне фазе њихових живота, подсећају у Филмском центру Србије, који је подржао настанак овог филма, рађеног у копродукцији продуцентских кућа “This and That Productions” из Србије, “Коректиф” из Словеније и “Nightswim” из Италије, подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

Главне улоге тумаче: Дариа Лоренци Флац, Уликс Фехмиу, Мира Јањетовић, Младен Совиљ, Лола Витасовић и Матеја Пољчић. У епизодним улогама појављују се: Дубравка Ковјанић, Милица Стефановић, Тамара Крцуновић, Љубомир Бандовић, Милица Јаневски, Момо Пићурић, Горан Славић и други.

Снимила сам овај филм инспирисана темама које ме прогоне, с идејом да доведем у питање трансформацију љубавних односа током времена и разлоге због којих се везе распадају. Желела сам да створим универзум у коме различите фазе једног односа могу да постоје истовремено, у ком можете паралелно посматрати пар средњих година који се раставља, 25-годишњи пар који се заљубљује и пар деце која летњи распуст проводе глуварећи по празном граду. Идеја је била да се посматрањем најстаријег пара, истовремено током детињства и младости, стигне до нових сазнања и дубљег схватања њихове везе, а да тиме што све три фазе тог односа постоје истовремено, млађи парови добијају шансу да неке свари ураде и другачије. Дакле, оно што ћете видети је мали филм из Србије који се пре свега бави емоцијама, а сви ликови су изникли из данашње београдске стварности, речи су редитељке “Асиметрије”.

Маша Нешковић рођена је 1984. у Београду. Дипломирала је филмску и телевизијску режију на Факултету драмских уметности 2009. Режирала је 11 кратких играних и 12 документарних филмова, приказиваних и награђиваних на међународним филмским фестивалима кратког и студентског филма.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести