Васић Инглиш: Америчка серија "The Ark" је прва у целости снимана у Србији

БЕОГРАД: Гошћа нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор била је костимографкиња Ивана Васић Инглиш која је говорила о свом раду на америчкој серији "The Ark".
Танјуг/Јадранка Илић/Ивана Васић Инглиш
Фото: Танјуг/Јадранка Илић/Ивана Васић Инглиш

Васић Инглиш је рекла да је научнофантастична серија "The Ark" серија творца Дина Девлина чија је целокупна прва сезона у потпуности снимљена у Србији.

Према њеним речима, модел "The Ark" је исти као на претходној код нас снимљеној серији "Оутпост", јер су страни продуценти "схватили колико имамо добре глумце и колико се добро сналазе у страним садржајима".

Овог пута у главном ансамблу су Павле Јеринић, Тијана Упчева, Јелена Ступљанин и многи других, који су "постали интернационални глумци на енглеском", навела је костимографкиња.

Васић Инглиш је додала да је посебност пројекта научна фантастика и морала је да се бави науком осим естетике.

"Окосница наратива је да је Земља на ивици да пропадне начисто као животна средина и одлазе у потрагу за световима на којима ће моћи да се населе да би се продужила људска раса", приметила је Васић Инглиш.

За рад на "The Ark" Васић Инглиш је урадила обимно истраживање о научним сценаријима  како би земља могла да излгеда у будућности, какви ће се материјали користити, колико текстилна индустрија загађује планету и "колико ће се смањити доживљај са материјалима и бојама".

У серији су најзанимљивија компресивна одела будућности, на којима је истраживање почела Дава Њумен, пошто су уобичајена свемирска одела, у којима се компресија врши ваздушним јастуциам, "страшно тешка и онемогућавају покрет астронаута", објаснила је Инглиш.

У новим оделима компресија се не врши ваздухом већ сплетом нити легуре никла и титанијума, а Васић Инглиш је успела да убеди Девлина да прихвати баш тај изглед свемирских одела, иако су у историји научнофантастичних филмова већином приказана ваздушна компресивна одела.

Васић Инглиш је нагласила да је дизајнирала компресивна одела који су код нас произведена "на најневероватније начине".

Према њеним речима, костими и фотографије из серије "The Ark" биће изложени на Мајском салону, "пошто је тема светла будућност".

Костимографкиња је радила и на представи "Наш разред" Народног позоришта, писца Тадеуша Слобођанека, која се бави погромом над Јеврјима у малом месту у Пољској током Другог светског рата.

"Трагична је тема до тих размера. Да сам прочитавши текст хтела да не радим, јер је толико било потресно", признала је Васић Инглиш.

Истакавиши да воли да ради са редитељком Татјаном Мандић Ригонат, Васић Инглиш је рекла да су у представи успели да нађу "поетику и универзалност".

"Десило се синкретично дело. Сви елементи су се венчали. Ни један елемент представе није дугачијег квалитета. Глумци су добри, сцена и костим изгледају као да су изашли из истог ума. Тања је то маестрано оркестрирала", оценила је костимографкиња.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести