ВЕЛИКА ШАНСА ЗА СРПСКИ ФИЛМ! Продуценти из наше земље остварили значајну сарадњу у Русији

Филмски продуценти из Србије посетили су Москву и Санкт Петербург, где су разговарали о могућностима копродукције између српских и руских филмских кућа, што би, како је оцењено, дало велику шансу српском филму на простору Русије.
1
Фото: Roskino

Посетили су најзначајније филмске локације у Русији и разговарали са руским колегама на округлом столу чија тема је била: „Србија и Русија. Љубав према филму и општи поглед на филмску продукцију”.

Како је саопштено, представници Србије били су заинтересовани, такође, и за дистрибуцију српских филмова у Русији, а разговарало се и о могућностима да публика у Србији види нови руски филм „Злато Умалте”, који потписује студио Лендок. То је нови руски акциони филм за који аутори кажу да је први велики ускршњи филм у модерној руској кинематографији.

Представници Србије били су Игор Стојановић (продуцент Нира Филм), Небојша Цветковић (продуцент и извршни директор Арт Виста), Игор Гордић (шеф Одељења за операције и дистрибуцију Арт Виста), Маша Цветановић (шеф Одељења за међународну дистрибуцију и маркетинг Арт Виста), редитељ и сценариста филма „Индиго Кристал” Лука Михаиловића и глумица Милена Предић.

Фото: Roskino

 

Иначе, значајнији развој ове сарадње биће могућ већ у августу 2024. године, на филмском конкурсу у оквиру престижне манифестације „Lendoc Film Festival”, која се традиционално одржава у Санкт Петербургу. Сарадња и састанак реализовани су на позив филмске организације „Роскино”, која промовише руски филм на светском тржишту.

Филмски продуценти из Србије били у могућности да обиђу значајне локације на којима су могућа филмска снимања у Москви, а упознали су се и с инфраструктуром филмске продукције у студијима Ленфилм и Лендок филм. Прилика за сусрет српских и руских филмских стваралаца наставак је успостављања још чвршће сарадње између две кинематографије. Већ постоје бројни заједнички пројекти између Русије и Србије који су популарни код публике. На пример, на Руском филмском фестивалу одржаном у Београду и Новом Саду почетком новембра, премијера српско - руског филма „Наши” привукла је велику пажњу публике, а у њему су играли српски глумци Даниел Ковачевић, Ксенија Репић, Ђорђе Марковић и Михаило Лаптошевић.

Руска публика је имала прилику да на пређашњим Данима српског филма у Русији, који су уз подршку Роскино агенције и Министарства културе Руске федерације,  одржани у Москви и Санкт Петербургу од 1. до 3. децембра, погледа нека од српских остварења као што су „Света Петка - Крст у пустињи” и „Комедија на три спрата”.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести