Вукосављевић: Отказивање "Балканске међе" у Бујановцу врста цензуре

БЕОГРАД: Отказивање приказивања филма "Балканска међа" у Бујановцу једна је врста цензуре и покушај снажног уплива политике у културу, оценио је данас министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић и истакао да се то никада не завршава добро.
е
Фото: Youtube Printscreen

"Ми не знамо да ли је реч о забрани, али пројекција која је била заказана је отказана. Да ли је реч о трајној забрани, или забрани под наводницима, или некој политичкој манипулацији, остаје да се види", рекао је Вукосављевић за РТС.

Додао је да је Министарство покушавало безуспешно да ступи у контакт с директором Дома културе у којем је филм требало да буде приказан.

"Оно што наша јавност треба да зна јесте да Министарство културе не може неким другим мерама да интервенише, јер је реч о Дому културе у Бујановцу чији је оснивач локална самоуправа. Ми немамо сада, како људи то мисле, неке конкретне мере или потезе да интервенишемо директно", објашњава Вукосављевић. 

Сматра да је ту реч о некој врсти цензуре, исхитреном и непотребном гесту који је, напомиње, довео у питање многе ствари.

Вукосављевић објашњава да је, према првим информацијама које је добио продуцент филма "Arhangel studios", циљ отказивања жеља да се не узнемири јавност у Бујановцу. 

"Реч је о авантуристичкој политичкој одлуци која долива уље на ватру, која ствара напетости. Ми смо сада у фази дијалога, у фази која треба да омекшава ствари, а не да их чини затегнутим", напомиње министар културе и додаје да не треба да се стичу политички поени на неком филму.

Каже да ће Министарство и даље покушавати да ступа у контакт са локалним властима како би се та грешка и несмотреност исправила.

"У сваком случају, ово је јесте покушај снажног уплива политике у културу, а то се никада не завршава добро и то није добра порука. Верујем да ће страсти да се смире и да ће филм бити приказан, па нека људи процењују да ли им се допада или не", истиче Вукосављевић.

Он је додао да Министарство културе значајно помаже развој културе у општини Бујановац те да је Дом културе у оквиру конкурса "Градови у фокусу", добио средства од Србије за реновирање.

"У последње четири године, у оквиру наших могућности, само Министарство културе је дало 40 милиона динара за разне пројекте у општини Бујановац и околини", подсећа Вукосављевић.

EUR/RSD 117.3076
Најновије вести