Завршен 26. Фестивал европског филма Палић

ПАЛИЋ: Доделом награда и пројекцијом филма “Млади Ахмед” браће Дарден, вечерас је на Летњој позорници завршен Фестивал европског филма Палић.
palicki festival
Фото: Tanjug (Filmski festival Palic/ Ivica Vojnić)

Златни торањ за најбољи филм у Главном програму припао је француском филму „Јадници“ у режији Лађа Лија, а Палићки торањ за најбољу режију додељен је Јурису Курсиетису, за режију летонско-белгијско-француског филма „Олег“.

Специјална признања жири је доделио редитељу Јарону Шанију и глумцу Ерану Наиму “за детаљан приказ јединственог анти-јунака“ у израелско-немачком филму „Окован“, као и Ани Марии Роси, редитељки српског филма „Ајвар“ за, како је наведено у образложењу, „прихватање универзалне дилеме глобализованог света, кроз призму везе у распадању”.

Шани, који је у уторак присуствовао пројекцији свог филма, у видео поруци захвалио је на части која му је указана, рекао је да се заљубио у Палић и да се нада да ће поново доћи.

Роси је изразила задовољство што је са палићком публиком поделила најлепши тренутак у својој каријери.
Срећна сам посебно што је ''Ајвар'' награђен у једној од најбољих категорија фестивала који траје дуже од четврт века. Хвала жирију и публици што су ми помогли да ова прва проба ''Ајвара'' буде успешна и хвала целој екипи. Била је привилегија радити са свима вама, рекла је Роси.

Најбољи филм у селекцији “Паралеле и судари” је “Жетва” у режији Мише Антадзеа.

Антадзе, коме је ово први дугометражни филм, рекао је, примајући награду, да је невероватно добити прилику за приказивање филма на фестивалу као што је палићки.

Филму треба простор, посебно када је нискобуџетни, и врло сам захвалан на овој прилици и награди, рекао је грузијски редитељ. 

Специјално признање додељено је Мартини Апостоловој за главну улогу у бугарском филму “Ирина” у режији Надејде Косеве.

Апостолова је у видео поруци рекла да је јако узбуђена и извинила се што због посла није могла да остане на Палићу и лично прими награду.

Волим Палић, волим Србију. Хвала вам много, рекла је Апостолова.

"Јадници“ су добили и награду ФИПРЕСЦИ за најбољи филм у Главном програму.

Фестивал су званично затворили Роси и Антадзе.

После овог фестивала остају нам у памћењу аутентични видици које смо добили захваљујући сазнању која смо стекли гледајући филмове на Палићу. Остајемо богатији за упечатљиве уметничке визије живота које нас спајају са земљама Европе. Што више знамо једни о другима, што смо ближи једни другима, то је мање места за прдрасуде и неразумевање, то су веће шансе да једни друге ценимо и узајмно поштујемо достигнућа која постижемо. Јединствена публика на Палићу је одавно препознала да нас овај фестивал води тим путем. Догодине на Палићу или што би рекли, фестивал је завршен, рекла је Роси. 

Антадзе је истакао да му је сјајно што је био на Палићу, упознао све и захвалио свима који су били укључени у фестивал.

Више од 100 филмова и исто толико гостију, у неколико наврата пуна Летња позорница, обележили су 26. издање фестивала.

Људи како седе на степеницама и дуги редови испред благајне је слика која је ове године отишла са палићког фестивала, а програм и фестивал похвалили су и чланови жирија.

Организатори су задовољни реализованим програмом, а посебно реакцијом публике која је и ове године показала своју оданост фестивалу и интересовање за европску кинематографију која је обиловала квалитетним ангажованим остварењима аутора који критички сагледавају актуелне проблеме.

Следећи, 27. Фестивал европског филма Палић биће одржан од 18. до 24. јула наредне године.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести