ЗАВРШЕН 52. ФЕСТ: Београдски победник за филм "Господар" Јурија Бикова

БЕОГРАД: Најбољи филм по оцени жирија Главног такмичарског програма 52. Међународног филмског фестивала Фест је "Господар" Јурија Бикова, а најуспешније остварење овогодишњег издања "Радничка класа одлази у пакао" Младена Ђорђевића које је награђено са три признања међу којим и Београдски победник за најбољу режију.
Танјуг/видео
Фото: Танјуг/видео

На затварању ФЕСТ-а приказан је филм "Руски конзул" редитеља Мирослава Лекића. 

Уз бројне госте и публику у распродатој Мтс Дворани  је 52. ФЕСТ.

Церемонији свечаног затварања претходио је дефиле званица на црвеном тепиху где су се појавили бројни званичници, глумци, редитељи, чланови филмских екипа, чланови жирија, међу којима су били Ивица Дачић, Дубравка Ђедовић Хандановић, Небојша Дугалић, Радивоје Буквић, Влатка Воркапић, Марко Ђорђевић, Вук Драшковић, Мирослав Лекић, Паулина Манов, Светозар Цветковић, Светислав Басара, Дамир Хандановић, и многи други.

На свечаној церемонији уз традиционалну доделу фестивалских награда свечано је спуштена завеса на 52. ФЕСТ.

Политикина награда "Милутин Чолић" на Фесту, за најбољи српски филм у Фестовим програмима припала је Марку Ђорђевићу за остварење "За данас толико".

Приликом уручења награде редитељ Марко Ђорђевић се захвалио жирију.

"Ових дана добијам пуно порука и атмосфера на премијери је била невероватна. Много ми је драго што филм комуницира са публиком и буди у људима нешто лепо.  Овај филм ми много значи и мени се свиђа" рекао је Ђорђевић.

Награду Федора за најбољи евро-медитерански филм у Главном такмичарском програму освојио је филм "Радничка класа иде у пакао" у режији Младена Ђорђевића.

Након уручења награде редитељ Младен Ђорђевић каже да је присуство на Фесту за њега велика част. ово је велика част.

"Филм "Радничка класа иде у рај" Елија Петрија из 1971. године је филм са којим полемишем свесно са насловом, реплицирам на тај наслов. Филм сам гледао деведесетих као студент", рекао је Ђорђевић.

Награду публике за најбољи европски филм, коју подржава Делегација Европске уније у Србији, освојило је остварење редитељке Влатке Воркапић "Света породица".

Награду је уручио амбасадор Емануел Жиофре, шеф Делегације Европске уније у Србији.

"Хвала публици ФЕСТ-а, увек је лепо кад публика награди филм. На крају крајева радимо филмове за публику" изјавила је Воркапић.

Награда "Небојша Ђукелић" за најбољи филм из региона у главном такмичарском програму фестивала припала  је Младену Ђорђевићу за филм "Радничка класа иде у пакао". 

"Ово је други пут да добијам награда "Небојша Ђукелић". Први пут сам је добио за "Живот и смрт порно банде". Велика је част нама клинцима који смо кретали тада деведестих  да се бавимо филмом, Небојша Ђукелић је много значио", истакао је Ђорђевић

Београдски победник за најбољи филм припао је остварењу "Господар" у режији Јурија Бикова

Ово је други пут да руски редитељ добије награду ФЕСТ-а за најбољи филм будући да је Јуриј Биков 2015. године добио награду жирија Главног такмичарског програма ФЕСТ-а за филм "Будала"(Дурак).

Награда за најбољу режију на фестивалу припала је Младену Ђорђевићу за режију филма "Радничка класа иде у пакао"

"Мислио сам да сам добио две награде. Смрђао сам за ових пола сата, хвала због тога свим жиријима. Желим да посветим награду мојој екипи које ме је трпела и истрпела свих ових година и подносила моје лудило и желим да посветим ову награду Мирсаду Туки који нас је напустио месец дана пре светске премијере овог филма у Торонту у септембру прошле године", закључио је Ђорђевић.

За најбољи сценарио награђене су  Славица Шнур и Влатка Воркапић за филм "Света породица"

Признање за најбољу женску улогу припало је Ивани Вуковић за улогу у филму "За данас толико"

"Хвала жирију од срца. Нисам стигла ових дана да се захвалим свима...Хвала публици која ових дана несебично дели себе са нама, обасипајући нас позитивним утисцима", рекла је Вуковић.

Награда за најбољу мушку улогу припала је Салех Бакрију за филм "Наставник",а за најбољи деби

Каталин Молдоваи за режију филма "Без ваздуха"

Програм овогодишњег ФЕСТ-а одржавао се у  6 дворана и 8 биоскопских сала, уз посебна приказивања и у Центру "Сава".

Уметнички директор Феста Југослав Пантелић затворо је фестивал.

"Увек мије драго да видим да се млади окрећу филму и пуне сале Феста. То је знак да је наша мисија испуњена" казао је Пантелић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести