Завршен  фестивал „Слободна зона”: Победници филмови „Копач” и „Никад, ретко, понекад, увек”

Пројекцијом филма „Тело не лаже“ у Дворани Културног центра Београда и доделом награда, свечано је завршен 16. Филмски фестивал Слободна зона.
Nikad
Фото: Сцена из филма "Никад, ретко, понекад, увек, фото: Промо

За најбољи ангажовани филм у међународној селекцији проглашен је „Никад, ретко, понекад, увек“ америчке редитељке Елизе Хитман. Ову одлуку донео је жири у саставу: продуценткиња Карла Фотеа, редитељка Мина Ђукић и доценткиња Факултета драмских уметности Вања Шибалић.

У регионалној селекцији “Хоризонти Балкана”, грчки филм „Копач“ Георгиса Григоракиса је проглашен за најбољи ангажовани филм, одлуком жирија у којем су били редитељка Ивана Младеновић, продуценткиња Јелена Митровић и редитељ Младен Ковачевић. “Хјуман рајтс” награду у поменутој регионалној селекцији добио је филм „Акаса, мој дом“ редитеља Радуа Чорничука, док је Специјално признање освојио филм „О једној младости“ Ивана Рамљака из Хрватске.

За најбољи филм у “14+ селекцији” проглашене су „Крвне везе“ данске редитељке Жанет Нодал. Жири у овој селекцији чинило је седам средњошколаца. Награду публике освојио је филм „У славу краљици“ редитељке Татије Шкиртладзе и Ане Хазарадзе.

Протекло 16. издање Слободне зоне, одржано је од 5. до 10.новембра у Београду, Новом Саду и Нишу, као и преко онлајн платформе КиноКауч. Јуче је приређен и програм на бис у Београду, као и на онлајн платформи КиноКауч.       

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести