Завршен Међународни квир фестивал „Мерлинка”: Најбољи филм Франсоа Озона

Француски играни филм „Лето ’85” Франсоа Озона победио је на управо завршеном 12. Међународном фестивалу квир филма “Мерлинка”, у Дому омладине Београда, на којем су додељене награде у још седам категорија.
Leto 85
Фото: Сцена из награђеног филма, фото: Промо

Награђено остварење прича је о љубави тинејyера Алексиса и Давида током лета у Нормандији и сага о њиховом сазревању осамдесетих година 20. века. Награђени филм познатог француског редитеља Франсоа Озона “Лето ’85” данас од 15 часова приказује се у Културном центру Новог Сада у оквиру избора фимова са фестивала “Мерлинка”.

За најбољи документарац, по мишљењу жирија у којем су били редитељ Хорхе Пеликано, прошлогодишњи лауреат, и монтажер Горан Митровић, проглашен је филм “Мариа Луиза” Марсела Диаза о трансродној особи у бразилским оружаним снагама. Диаз се видео поруком захвалио на награди и поздравио публику.“Велика је част добити награду за најбољи документарни филм на Мерлинка фестивалу, посебно у овом моменту када се Бразил суочава са изазовима у области људских права. Драго нам је што је филм приказан код вас и Мариа Луиза је веома срећна, а ми вам шаљемо велики загрљај и надамо се да ћемо се једног дана срести”, поручио је бразилски редитељ.

Аустријски “Фабиу” Штефана Лангталера проглашен је за најбољи кратки филм, а говори о пензионеру Артуру (80), који се брине о својој тешко болесној супрузи. Ову одлуку донео је жири у саставу: Стефан Михајловски (писац), Милорад Мики Дамњановић (глумац) и Милица Малетин (редитељ). Лангатер се такође обратио у видео поруци, и рекао да је невероватно колико је признања добио овај филм који није баш лак.

Кратком филму “Матура” Гвоздена Илића о три најбоља пријатеља која одустају од матурске вечери, а ноћ која следи “разоткрива њихове скривене и потиснуте жеље и бацају поглед на емоционалну збуњеност читаве генерације” додељена је специјална награда за најбољи домаћи филм, у сарадњи са Филмским центром Србије Жири у саставу Драган Јовићевић (уредник културе у НИН-у), Кристиан Ранђеловић (активиста) и Мирела Сребрић (редитељка) за најбољи анимирани филм одабрали су “Карусел” Јасмин Елсен.

Награду публике за најбољи ултра кратки филм освојио је македонски комични „Нисам геј“ Мартина Чичовског. ЕРА награде на фестивалу додељује истоимена ЛГБТ мрежа филмовима из земаља где ова организација делује, односно са простора бивше Југославије, из Албаније и Турске. Жири ЕРА (Антониј Караyоски, Стефан Шпаравало, Арбер Кодра, Ленди Мустафа и Лаура Мандић) за најбољи документарни филм прогласио је “Нек је што шареније” Аде Хасановића (БиХ), које се бави првом Парадом поноса у Сарајеву 8. септембра 2019. За најбољи играни филм су прогласили “Змију” Андреја Волкашина (Македонија) о необичном пријатељству између несташног деветогодишњег Марија и ексцентричног хомосексуалца Борче.

На Мерлинка фестивалу у протекла четири дана у Дому омладине приказано је више од 80 кратких, играних и документарних филмова.      

Н. П.-ј

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести