"Гле" Ласла Блашковића - најбоља путописна књига

БЕОГРАД : Књига "Гле" Ласла Блашковића, објављена 2016. у издању Гласника, добитник је награде „Љубомир П. Ненадовић” за најбољу путописну књигу на српском језику у 2016/2017. години. 
BlaskovicLasloBLU-001
Фото: Дневник/Б. Лучић

Ова награда уједно представља и ново признање за Гласниково издаваштво у целини, чије су књиге и аутори у минулих годину дана награђени бројним престижним наградама у области културе и издаваштва.

Награду је 2014. установила библиотека „Љубомир Ненадовић“ у Ваљеву с намером да подстакне развој и афирмацију уметнички и интелектуално релевантног путописа. Овогодишњем добитнику награда ће бити уручена 19. септембра на свечаности која ће бити организована у Бранковини. 

У образложењу жирија наведено је, између осталог, да треба истаћи да је Блашковићева књига „прави пример очувања и настављања путописне традиције, која код нас након Љубомира Ненадовића, чије име ова награда и носи, постаје, ако не најпродуктивнији, онда сигурно један од најважнијих и најлепших токова српске књижевности“.

С овом књигом путописа Ласла Блашковића, песника, романописца, приповедача и есејисте из Новог Сада, коју је уредио Миодраг Раичевић, имате идеалну прилику да, гледајући земље и градове очима једног писца, постанете светски путник седећи у својој соби.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести