Градови у фокусу: За 11 пројеката 133 милиона динара

БЕОГРАД: На четвртом конкурсу Министарства културе и информисања "Градови у фокусу" за 11 пројеката издвојено је 133 милиона динара, саопштио је данас на конференцији за новинаре министар Владан Вукосављевић.
gradovi u fokusu, tanjug ministarstvo kulture
Фото: TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA

На конкурс је пристигло 58 пројеката, а Вукосављевић је рекао да су одлучили да овог пута подрже мањи број локалних самоуправа са већим износом средстава.

Највише новца добила је општина Соко Бања (17 милиона динара) за реконструкцију мултифункионалног објекта биоскопа "Моравица", 16 милиона динара добио је Чачак за реконструкцију дела зграде некадашњег Окружног начелства (зграде Народног музеја и Међуопштинског историјског архива) за смештај депоа.

Општина Свилајнац је добила 15,5 милиона за адаптацију Дома културе у Кушиљеву, радове на оспособљавању дечије библиотеке и набавку експоната, док је за реконструкцију и доградњу капацитета зграде Културног центра "Светозар Марковић" у Јагодини издвојено је 15 милиона динара, колико је опредељено и за санацију и адаптацију сакралног објекта за потребе мултифункционалног културног простора у Бачком Петровцу.

Лозница је на конкурсу добила 12 милиона за набавку аудио опреме и замену врата и прозора на згради Музеја Јадра и осавремењивање сталне поставке, са 10 милиона динара Министарство ће помоћи завршне радове, реконструкцију и доградњу Јавне боиблиотеке у Дољевцу, девет милиона ће бити инвестирано у одржавање велике сцене позоришта у Вршцу, а осам милиона је добила општина Бољевац за набавку озвучења и дигиталне филмске опреме за Културно-образовни центар.

Општина Деспотовац је на конкурсу добила осам милиона динара за реконструкцију мултифункционалне сале Центра за културу "Свети Стефан, деспот српски", а општина Аранђеловац 7,5 милиона за реконструкцију крова и уређење хола Дворане "Парк".

Вукосављевић је подсетио да је Министарство за пројекте на четири конкурса определило близу 600 милиона динара, а у складу са ставом о значају децентрализације културе и неопходности да се културни живот пођеднако развија у свим правцима и свим локалним самоуправама.

Министар је констатовао да је дисперзија средстава регионално добро распоређена, што показује да квалитетних пројеката има у свим деловима Србије, али уз оцену да би градови и општине на југу земље требало активније да се укључе наредних година.

До сада је важило да иста локална самоуправа није могла две године заредом да добија средства на конкурсу "Градови у фокусу", али то више неће бити случај од следећег конкурса, који ће бити расписан већ у јануару.

Вукосављевић је као светао пример залагања локалних средина поменуо град Чачак који је својим средствима (са око три милиона евра) подигао велику, модерну зграду Градске библиотеке "Владислав Петковић Дис", и нагласио да без јаког и одрживог културног развоја друштво неће моћи да се суочава са изазовима времена.

У име представника свих овогодишњих градова и општина у фокусу, Министарству су на помоћи захвалили председник општине Соко Бања Исидор Крстић и градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести