Изложба Андрее Палашти од вечерас у СУЛУВ -у

У Галерији СУЛУВ (Булевар Михајла Пупина 9) вечерас у 20 часова биће отворена изложба колаборативног уметничког пројекта новосадске уметнице Андрее Палашти, под називом “Кућне вежбе”.
1

Учесници овог интермедијалног пројекта међусобно размењују задатке у виду визуелне комуникације. Попут вежби за стимулацију креативности, нуде се низ креативних вежби које се могу лако испунити, са минималном опремом, уз само мало напора и у једноставним просторно-временским условима.

Кућне вежбе заправо представљају својеврсне ликовне, естетске, идејне, али и комуникацијске вежбе разгибавања, које упућују како алтернативне методе уметничке едукативне стратегије утичу на развијање креативног мишљења, објашњава ауторка. Кућне вежбе настале су у сарадњи са другим уметницима, члановима породице ове уметнице и студентима Академије уметности. - Кроз своју уметничку праксу Андреа Палашти увек користи фотографију као медиј али примењује различите стратегије њеног коришћења, конципирања и излагања. Између осталог често истражује како фотографишемо, како чувамо или делимо фотографије, чак и како позирамо на њима - наводи кустоскиња Славица Попов.- Ослањајући се на интермедијалну праксу Флуксуса комбинује уметничке медије са животним медијима и слободно се креће између ова два поља, обједињујући тако уметност и сам живот. Ова изложба нам пружа увид у тренутно стање узбудљивог времена у коме живимо и коме се убрзано, са сваким сатом, минутом, секундом, мења окружење медија фотографије па тако и сам медиј. У таквим околностима које су наметнуле брзе промене изложба се развија и ажурира са циљем да утиче и упућује на различите стратегије развоја креативног мишљења у оквиру технолошке револуције која нам се дешава. Андреа Палашти (1984) је визуелна уметница, кустоскиња и истраживачица у области савремене уметности и теорије фотографије. Њено стваралаштво превазилази уметничке и кустоске границе у којима акценат ставља на питања културне географије, историје и свакодневног живота.

Дипломирала је Фотографију на Академији уметности у Новом Саду. Академски назив Доктора наука – уметности и медија стекла је на Групи за теорију уметности и медија Универзитета уметности у Београду 2015. Доцент је на Академији уметности у Новом Саду, на катедри за Нове ликовне медије. Изложба ће трајати до 15. јануара. Н.П.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести