Изложба Адриен Ујхази у Галерији СУЛУВ-а

НОВИ САД: У Галерији СУЛУВ (Булевар Михајла Пупина 9) вечерас у 20 часова отвара се самостална изложба новосадске уметнице млађе генерације Адриен Ујхази под називом ”Такав је живот”.
i
Фото: Instalacija u prostoru: Kanapi od kudelje

Своје стваралаштво ауторка усмерава ка испитивању односа човека и саме природе, што обухвата области еколошке уметности и био арта у форми различитих визуелних медија као што су: слика, цртеж, видео, инсталација. На отварању ће говорити кустоскиње Зерен Оруц и Соња Јанков.

Уметничка пракса ове ауторке, по речима Соње Јанков, указује на високу освешћеност о екологији и очувању природе, а њени радови настају из природе, за природу, као пример живота људи са свим живим системима. За своју био-уметничку праксу користи органске материјале, али уместо да уништава живот, као што то обично бива са органским материјалима, њена уметност ствара нове облике живота. У најновијим радовима ауторка од комбухе ствара скоби, синтерофску културу од мешавине квасца и бактерија, разградив материјал који се широко промовише као замена за пластичну амбалажу. Осим скобија, Адриен Ујхази користи и ткива једногодишњих биљака, попут влакана јуте и семенки пшенице.

Адриен Ујхази (Нови Сад, 1995) је студенткиња мастер студија на Академији уметности у Новом Саду, на Департману ликовних уметности, студијска група – Сликарство у класи Босиљке Зиројевић Лечић. Добитница је неколико награда и стипендија. Активно учествује на изложбама, пројектима и ликовним колонијама у земљи и иностранству. Самостално је излагала више пута. Ментор је радионице на Интернационалној резиденцији “Монтемеро Арт Ресиденцy” у Шпанији. Чланица је Шок задруге и Хíд Кöр Арт– културног магазина за младе на мађарском језику и СУЛУВ – а.

Изложба ће трајати до 20. децембра.

Н. П.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести