Скулптуре Милице Зеленовић од вечерас у Галерији СУЛУВ-а

НОВИ САД: У Галерији СУЛУВ-а (Булавер Михајла Пупина 9) вечерас у 20 часова биће отворена самостална изложба скулптура младе новосадске уметнице Милице Зеленовић.
s
Фото: Ilustracija

Ауторка је поставку назвала “Дејство силе у скулпторској форми” јер је током рада на њој истраживала особине различитих материјала на које је деловала силом како бих изазвала њихове деформације, притискањем и сабијањем постаје видљива њихова природа, чиме испитује својства пластичности и еластичности. Основа њеног истраживања је однос идеје и процеса реализације скулптуре у материјалу што отвара проблем односа почетне идеје и крајње скулпторске форме. Ауторка скулптуру посматра у проширеном пољу, као инсталацију, односно групацију променљивих димензија, циљ јој је да природни састав материјала, прилагоди једном условно речено грубом деловању, гужвању и притискању, а да се при том она постави у одређени композициони оквир.

Милица Зеленовић (Нови Сад, 1991) дипломирала је 2014. на Академији уметности у Новом Саду, одсек вајарство у класи професора Младена Маринкова, затим је уписала је мастер студије које је похађала на Универзитету у Љубљани, Академија уметности и обликовања, одсек кипарство, где је примљена као стипендиста Темпус фондације, под покровитељством Европске уније- Ерасмус Мундус/ Басилеус, под менторством професора Матјажа Почивавшека. Мастер рад “Згужвана форма/ Збијени приказ просторног облика” одбранила је 2018. под менторством проф. Мирјане Благојев. Тренутно је студент на Специјалистичким академским студијама/Скулптура у теракоти, на Академији уметности у Новом Саду. Живи у Темерину. Изложба ће трајати до 25. октобра.

Н.П.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести