Изложба "Како очувати и користити културно наслеђе"

БЕОГРАД: Министар културе и информисања Владан Вукосављевић отвориће сутра у Великој галерији Дома Војске Србије изложбу Покрајинског завода за заштиту споменика културе Петроварадин - "Како очувати и користити културно наслеђе -Десет година Развојног пројекта интегративне заштите наслеђа - Векови Бача" ауторке др Славице Вујовић, архитекте конзерватора.
vukosavljevic, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

На отварању ће се обратити и начелник Управе за односе са јавношћу Министарства одбране капетан бојног брода Петар Бошковић, ауторка изложбе др Славица Вујовић, председник Општине Бач Драган Сташевић и заменик председника Покрајинског савета за културу Небојша Кузмановић.

Изложба је настала уз подршку Галерије Матице српске, Технолошког факултета Универзитета у Новом Саду, Центра за музеологију и херитологију Филозофског факултета у Београду и Фонда "Векови Бача" и уз залагање домаћина Медија центра "Одбрана".

Посредством богато илустрованих паноа и артефаката јавности ће бити представљен свеобухватни приступ очувању и коришћењу културног наслеђа, открића, постигнути резултати и доприноси. 

"Векови Бача" су протеклих 10 година вођен као успешан регионални пројекат развоја базираног на вредновању културног наслеђа и његовој конзервацији, спајајући културу са науком, уметношћу, економијом, екологијом и политиком и уважавајући специфичност сваког од наведених сегмената.

На изложби ће бити приказан редак и вредан археолошки материјал са простора Тврђаве Бач и Фрањевачког самостана, зоографске иконе из Бача, копије бођанских фресака и графике Христофора Жефаровића и Захарија Орфелина. 

У пратећем програму предвиђено је одржавање тематских форума и дечје радионице.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести