Изложба "Немојте нас заборавити" у Новом Саду

НОВИ САД: Изложба "Србија 1914 - 1918. Немојте нас заборавити" биће отворена у петак, 19. октобра, у Музеју града Новог Сада, најавили су данас из ове институције културе. 
Muzej_grada-F_Bakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић), илустрација

Изложба је настала као део пројекта обележавања завршетку Првог светског рата у копродукцији Музеја града Новог Сада, Војног музеја у Београду и Народног музеја Шапцу. 

Изложбу ауторски потписује тим сасатављен који чине Гордана Буловић, Музеј града Новог Сада, Мирко Пековић, Војни Музеј Београд, Бранислав Станковић, Народни музеј Шабац. 

Изложба је завршетак пројекта "Немојте нас заборавити" започетог још 2014. године. 

По једним пројектом сваке године, од те 2014. године, овај тим аутора је прављењем изложби, штампањем књига, снимањем документарних филмова, држећи трибине, обележавао сто година од Великог рата.

На отварању изложбе планирано је пројектовање седмоминутне 3Д анимације Великог рата 1914 - 1918.

Ова анимација биће на згради Музеја града Новог Сада на Петроварадинској тврђави.

Урађене су изузетне реконструкције по оригиналним нацртима. 

Посетиоци ће бити у прилици да виде болничку бараку-макету прве хируршке пољске болнице у Драгоманцима, удлагу за ногу др Михаила Петровића, носила, импровизовани апарат - бурет за депедикулацију, санитетсу двоколица, од прућа плетени кревети, самар за лежећег и седећег болесника и друго.

Број оригиналних предмета, како из збирки ова три музеја, тако и из приватних представља посебан куриозитет ове изложбе је изузетан број оригиналних предмета, како из збирки ова три музеја, тако и из приватних колекција. 

Највећи део изложеног музејског материјала: медицинске, хируршке и зубарске опреме, апотекарских посуда, ордења и повеља, по први пут се појављују у јавности. 

Изложбу "Србија 1914 - 1918. Немојте нас заборавити" прати двојезични српско - енглески каталог. 

Рад на изложби је стручно и научно помогло Научно друштво за историју здравствене културе Војводине, као и Пастеров завод Нови Сад који нам је уступио, за излагање, предмете из своје колекције.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести