Карл Хагенауер, уметник који је дао печат једном времену

Ако се дело иједног аутора арт деко стила може упоредити с ремек-делима створеним у оквиру „Винер веркштата”, онда је то оно што је креирао бечки вајар и дизајнер Карл Хагенауер.
hagenauer 4
Фото: Youtube Printscreen

Такође, оправдано или не, за многе колекционаре и љубитеље уметности на овим нашим просторима, управо је рад Карла Хагенаура и синоним за арт деко у примењеној уметности.

Рођен је 1898. године у Бечу, студирао на Бечкој школи примењених уметности коју су водили Јозеф Хофман и Оскар Стрнад. Делујући на почетку своје каријере под јаким утицајем Јозефа Хофмана и Дагоберта Пеха и креирајући за „Винер веркштат”, Хагенауер је пекао занат, да би се 1919. године придружио очевој радионици у Бечу, а потом је створио и сопствени стил. Комични и надреалистички елементи већине Хагенауерових фигура, посебно малих животиња, учинили су његов рад јединственим а многи сматрају да је то једноставно посебан, такозвани Хагануер стил. Дела настал од месинга, бронзе, дрвета свакако дају печат једној значајној уметничкој епохи, као што је арт деко.

Хагенауер је често стварао инспирисан афричком уметношћу, то јест афричким маскама и фигурицама, слично ономе што је на својим сликама раног кубизма радио Пабло Пикасо.

Фото: Youtube Printscreen

Кинеска ваза продата за 14,5 милиона долара

Кинеска ваза, стара више векова, која је некада чувана у складишту у музеју у Оклахоми, продата је на аукцији у Хонгконгу за 14,5 милиона долара. Ретка порцеланска ваза дата је музеју уметности у граду Талса 1960. године и била је део сталне поставке музеја, иако је држана у складишту више од једне деценије. Верује се да је израду вазе наручио цар Љианлонг почетком 1700-их. 


Фото: Youtube Printscreen

Хагенауер ствара стилизоване животиње, спортисте, митска бића и познате личности свог времена, попут америчке уметнице Yозефине Бекер. Неки од тих радова стога функционишу као врхунски утилитарни предмети за домаћинство, као што су свећњаци, корпице, пепељаре и резачи за цигаре.

Већ крајем двадесетих Хагенауер је постао популаран широм света и осваја награде на националним и међународним сајмовима и изложбама.

Фото: Youtube Printscreen

Он је дизајнирао заштитни знак компаније ВХВ, а када 1928. године његов отац умро, Карл је преузео руководство пословањем.

Карл Хагенауер је, генерално гледано, био главни дизајнер свакодневних предмета и скулптура, а његов млађи брат Франц био је задужен само за скулптуре. Компанија је касније такође производила намештај, који је махом дизајнирао Јулиус Јирасек.


На доброј су цени

Најбољи комади примењене уметности Карла Хагернаура, по ценама која достижу на аукцијама или у галеријама, не могу се поредити с најбољим делима Јозефа Хофмана, али су свакако вредни. Онај ко би желео да има месингану тацницу или пепељару, треба да спреми од 50 евра па навише. Фигурице и фигурине су од 100 до 400 евра. Огледала или чиније за воће коштају од 1.000 евра па до 15.000, а скулптуре су од 500 па до преко 20.000 евра.


Фото: Youtube Printscreen

Тридесетих година прошлог века дизајн постаје још стилизованији. Распон производа проширен је на веће украсне предмете, попут коња, а уведени су нови материјали и методе. У првој деценији Карловог вођења радионице користи се полиран или никлован завршни слој. Радионица је почела да користи дрво, у већини случајева комбиновано с месингом.

После Другог светског рата јавља се на тржишту потреба за преметима за свакодневну употребу. Као одговор, Хагенауерова радионица започела је производњу чинија, сетова за кафу и чај, намештаја од дрвета...

Данас се његова дела могу наћи у збиркама Музеја уметности и арт декоа у Саламанки и Музеју модерне уметности у Њујорку, између осталог. Уметник је умро 1956. године.

Дејан Урошевић

Фото: Youtube Printscreen

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести