55 година од настанка „Мостарских киша“

Поводом 55 година настанка и објављивања „Мостарских киша” Пера Зупца, глумци, песници и новинари, рођени Мостарци или су у Мостару у неком периоду живели и радили а данас су на различитим адресама широм света, окупили су се у једном видеу и говорили стихове ове легендарне љубавне поеме.
e
Фото: pixabay.com

“Идеја за овај видео настала је у време најстрожијег режима изолације кад су многи због пандемије корона вируса били окренути виртуалним комуникацијама преко друштвених мрежа”, рекао је за портал Клиџ.ба мостарски књижевник и уредник Хамица Рамић, који стоји иза идеје снимања видеа.

По њему, поема “Мостарске кише” је најлепша љубавна химна, која, певајући о једној девојци, заправо пева о једном граду. “Замислио сам да поему у деловима говоре мостарски глумци (без обзира где живе и раде), али и други који већ доказано добро казују поезију.

Идеју сам прво саопштио Пери Зупцу, а онда и неколицини пријатеља и сви су одреда били одушевљени идејом. Баш као и учесници, који су почели слати снимљене материјале”, казао је Рамић. У видеу стихове говоре глумци из Мостара Шериф Аљић, Сејо Ђулић, Неџад Максумић, Роберт Пехар и Емир Спахић, из Сарајева Марио Дрмаћ, из Загреба Горан Богдан, Драган Деспот, Славен Кнезовић, Дамир Марковина и Горан Матовић, из Београда Небојша Кундачина и Бранислав Трифуновић, из Новог Сада Армин Хаџимусић, а ту су и Марко Томаш, песник из Мостара, Никола Вучић, новинар из Сарајева, и редитељ, писац и театролог Градимир Гојер.  

Е. Н. Л.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести