Александру Гаталици награда "Стеван Пешић"

БЕОГРАД: Награда "Стеван Пешић" за 2018. годину припала је Александру Гаталици за роман "Последњи аргонаут", једногласно је одлучио жири у саставу Јован Зивлак (председник), Владимир Гвозден и Драган Јовановић Данилов.
Aleksandar Gatalica, autor romana „Poslednji argonaut” Foto: Dnevnik.rs
Фото: Александар Гаталица, фото: Дневник.рс

Жири је оценио да Гаталица заузима посебно место у контексту новијег српског приповедаштва и да остајући веран фантастичном, писац у свом 13. роману, "Последњи аргонаут", у средиште свог истраживања ставља памћење, сећање.

Главни јунак је Мајстор, писац који се због губитка сећања обраћа италијанском научнику Петинију, који му помаже да поврати изгубљену способност разумевања прошлости. 

Гаталица заправо евоцира мит о писцу, о његовом служењу култури сећања, његовој моћи да ремеморише изгубљено и поврати нашу страст у наш живот који се гради на прошлости и њеним културним и онтолошким моћима. 

Награда у част Стевана Пешића (1939-1994) додељује се 24. пут за најбољу књигу на српском језику, која евоцира теме и поступке нашега писца чије је дело остварено у великом броју жанрова (поезија, есеј, путопис, проза, драма).

Награду додељује Градска библиотека у Новом Саду и Савет Месне заједнице Ковиљ, родно места писца, у оквиру манифестације Меморијал Стевана Пешића.

Награда се додељује почев од 1995, а досадашњи добитници награде су значајни аутори савремене српске књижевности од Данила Николића, Драгана Јовановића Данилова, Драгана Прола, до Раше Попова, Душка Новаковића, Марије Шимоковић, Мирослава Цере Михајловића и Николе Вујичића.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести