Андрићград: О приповедачком опусу Драгослава Михаиловића

На Сајму књига у Андрићграду представљен је приповедачки опус Драгослава Михаиловића, једног од најоригиналнијих и најснажнијих српских прозаиста. О његовим књигама говорили су проф. др Мило Ломпар, Милисав Савић и Желидраг Никчевић, преноси Спутњик.
mihailovic
Фото: Dnevnik.rs

„Ово је истински књижевни празник и почаствовани смо што је са нама велики српски приповедач Драгослав Михаиловић“, рекао је, поздрављајући чувеног књижевника, Желидраг Никчевић, који је подсетио госте сајма на награде Михаиловића, на времена у којима је настао роман „Кад су цветале тикве“.

. „Кад имате много година и напишете много књига као ја, може вам се десити да вам штампају сабрана дела. ’Лагуна‘ и ’Службени гласник‘ ће штампати моја сабрана дела, и то у 18 књига. За месец дана излази моја пета књига за  ’Лагуну‘ и она се зове ’Злотвори‘. У питању је књига о људима који су другима наносили зло. Неки од људи који се појављују у књизи су Тито, Кардељ и многи њихови сарадници“, речи су Михаиловића који је поздравио госте Сајма у Андрићграду.

На великом броју примера професор Мило Ломпар је илустровао своју тврдњу о Михаиловићевој више него разноврсној књижевној тематици.

„ Не може се побећи од главне теме Михаиловићевог писања, а то је Голи оток. Овде се догађа нешто слично као са Солжењицином. Михаиловић у своје писање додаје одређену дозу ангажованости која иде изван оквира логорске или голооточке теме. Његов ангажман у језичким оквирима, може се свести на писање у дијалекту и љубав према том дијалекту који је он, често, популаризовао својим књигама. Тој популаризацији је допринело то што су његове књиге веома читане” рекао је Ломпар.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести