Дан балета СНП-а у знаку књиге о Золтану Гајдошу

На Дан балета Српског народног позоришта, у понедељак, 8. марта у 12 часова, у доњем фоајеу сцене „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта, биће престављена књига „Балетска корепетиција Золтана Гајдоша“ Габриеле Теглаши Јојкић, некадашње балерине, кореографкиње и педагога, такође и ауторке романа “Балет, да ли се то једе?” и “Писма из Португала”. Књигу је издало Удружење балетских уметника Војводине, а објављивање је помогла Градска управа за културу Новог Сада.
Промо
Фото: Промо

Намена овог списа, по речима рецензента др Зорана Максимовића, театролога, јесте превасходно упознавање са праксом, која полази од првих нота, све до упознавања са балетом кроз низ пропратних околности.

- Распоредом епизодно представљене наративне грађе по јасно насловљеним тематским целинама као што су Начин рада балетског корепетитора, О клавиру, О свирању, Балетска писменост, Корепетиција у балетским школама и Балетске вежбе, прераста у претраживи лексикон појмова из праксе у контакту са играчима, све до професије балетског корепетитора као извора егзистенције. Посебна поглавља су посвећена музици и игрању као кључним изражајним средствима са којима се стиже до представе и при чему се остаје у домену терминологије пријемчиве за све. Специфични појмови објашњени су тако да су разумљиви и ширем читалачком окружењу – указује Зоран Максимовић.

Поред описа виталних елемената играња и свирања, како додаје рецензент, у књизи се налазе и нотни примери за сваку вежбу, као и ЦД са комплетним балетским вежбама, аутора Золтана Гајдоша.

- Идеја да се међу малобројним публикацијама о балету нађе и оваква књига, каква је “Балетска корепетиција Золтана Гајдоша”, родила се 2006, када је изашла моја прва књига „Балет да ли се то једе?“. Још тада смо Золика и ја кренули у посао, али нам није ишло. Тачније мени писање није ишло, јер сам била свесна своје незрелости за публиковање стручне књиге, која спаја две професије: балетску и музичку. Тек 2019. се склопило све оно што је требало: зрелост и искуство, знање и храброст, време и стрпљење, љубав према балетској и музичкој уметности, узајамно поштовање и надасве жеља да се све набројано подели са онима којима ће ова корисна књига служити за напредовање – каже за наш лист ауторка књиге Габриела Теглаши Јојкић. 

Балетска корепетиција се разликује од других, оперских или хорских, а, како додаје ауторка, Гајдош је пијаниста, талентовани маестро, који је кроз 35 година рада у Балету СНП-а свој занат довео до врхунца. О томе колико је поуздан сарадник и зналац кореографије и балетске игре, у књизи похвално говоре многи педагози из земље и иностранства, који су радили са њим.

- Када се професија балетског корепетитора креће у развојном луку од прве клавирске пратње балетских корака у балетској школи, преко свакодневног свирања вежби и проба у професионалном балетском ансамблу великог и значајног позоришта као што је Српско народно позориште, стиже се до зрелости која кроз ову књигу представља тај пут. Јавности је стављена на увид књига чији је основни циљ обучавање балетских корепетитора. Онима који то већ јесу, биће подсетник, а детаљно објашњени примери служиће онима који тек намеравају да се овом професијом баве. Обједињене су балетска и музичка уметност онако како се то у пракси ради. Дати су одговори на многе недоумице са којима се балетски корепетитор среће. Са једне стране наставници балета, професори и педагози имају пред собом писани текст који уз ноте могу да прате, док са друге стране балетски корепетитори добијају објашњења балетских корака. Заједничким радом на овој књизи, уз бројне занатске финесе из праксе, обухваћени су музички и балетски појмови који сложени рад чине једноставнијим – напомиње Зоран Максимовић.

И речи Мирослава Алексића, песника и помоћника управника Библиотеке Матице српске, на које подсећа Габриела Теглаши Јојкић, истичу да је ова књига “сведочанство о Гајдошевом раду из стручног пера његове блиске сараднице Габриеле Теглаши Јојкић. И није само сведочанство него и жив уyбеник за неке будуће мајсторе балета“.   Н. Пј.

 

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести