Данас је среда – нови роман Давида Албахарија

БЕОГРАД: Један од најцењенијих прозаиста српске књижевности од последњих деценија 20. века, Давид Албахари (69), објавио је у издању „Чаробне књиге“ роман „Данас је среда“, који има пуно аутобиографских елемената.
Epa (Jan Woitas)
Фото: Epa (Jan Woitas)

На промоцији овог роман његов колега и пријатељ Светислав Басара је казао да је „у целом роману уопште читав низ сјајних пасажа који откривају много и о здрављу, и о болести“. 

Он је додао да му је „заиста било велико задовољство да прочита ову књигу, јер напросто није очекивао да ће Давидова поетика и списатељска авантура кренути у том смеру који би више одговарао, чини му се, неком младом Албахарију него овом у врло зрелом добу.

Како је Басара сажео сиже романа, „то је прича о оцу и сину који је преузео на себе обавезу да брине о остарелом оцу, оболелом од Паркинсонове болести и тако јунак романа добија прилику за још један, последњи поглед у његову душу“.    

Према Басариној оцени „Албахари се у овом роману, можда и најинтимнијем још од „Мамца“ и „Цинка“, беспоштедно обрачунава са свакодневицом Паркинсонове болести и с питањима да ли се болести могу заслужити и могу ли злочини да се пониште или да застаре“.

Албахари живи у Калгарију у Канади и Земуну, који сматра својим правим завичајем.

Углавном пише романе и кратке приче које су често аутобиографске. Преводилац је и са енглеског језика.

Добитник је НИН-ове награде за роман „Мамац“ 1996. године и награде „Златни сунцокрет“ за збирку прича „Сваке ноћи у другом граду“ 2008. године.

Писац је прилично затвореног, на моменте чак херметичног израза, аутор који захтева не само велики читалачки напор, већ и пуну сарадњу читаоца у изградивању значења појединих дела. 

Упркос томе, он је током свог готово тридесетогодишњег постојања у српској литератури стекао не само неподељену наклоност критике, већ и прилично велики број читалаца.

Интересантна је појава да се меду љубитељима књиге у Србији тешко може наћи читалац који нема јасно изражен вредносни став према Албахаријевом опусу.     

Албахаријева остварења превођена су на француски, немачки, енглески, хебрејски, пољски, италијански, македонски, словеначки, албански, словачки, мађарски...

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести