Даница Вукићевић отворила 24. Салон књига и графике у Пироту

ПИРОТ: Овогодишња добитница Нинове награде за књижевност Даница Вукићевић отворила је вечерас 24. по реду Салон књиге и графике у Пироту.
d
Фото: Tanjug (Aleksandar Ćirić)

Вукићевићева је поручила у свом говору на отварању Салона, да би сви требало да се вратимо књигама, јер ће нас оне вратити самима себи.

Многи људи сада не читају књиге, али и они који не читају нису свесни колико су у озрачењу и озрачју књига. Они који ипак читају и истрајавају на томе, свесни су да књиге ослобађају и да нас књиге мењају. Предлажем вам да се вратите себи, а човек не може другачије да комуницира са собом и са духовним сферама које су део нас и зато би требало да се сви вратимо књигама, јер ће нас оне вратити самима себи. Надам се да ћете уживати и да ћете се сетити колико волите књиге, поручила је Вукићевићева отварајући Салон књига.

Градоначелник Пирота мр Владан Васић поручио је на отварању да је посебно важно да млади нараштаји што више времена проводе уз књиге, уместо уз мобилне телефоне и таблете.

Препоручујем младима да се одвоје од телефона, да прошетају штандовима, изаберу књиге и уплове у чаробни свет књиге, маште, да побољшају вокабулар, комуникацију. Захваљујем се организатору Дому културе, издавачима који су присутни а посебно је за понос податак да на традиционални Конкурс за кратку причу, који је део Салона, стиже огроман број радова из земље и иностранства, рекао је Васић.

Директор Дома културе Мишко Ћирић истакао је да се сваке године посебна пажња обраћа младим нараштајима па ће два дана бити посвећени управо ђацима првацима.

Имамо вечерње књижевне вечери, а понедељак и уторак су резервисани за децу. Тада ће се ђаци прваци из пиротских школа дружити са дечјим писцима, казао је Ћирић.

Један од представника издавача, Небојша Богавац, из београдске издавачке куће "Алба Грека" казао је Тањугу да је посебно занимљиво да се стрип враћа на велика врата, када је реч о томе шта се највише тражи на оваквим сајмовима широм Србије.

Ми углавном преферирамо филозофске књиге, белетристику, али овде имамо и велики штанд са стрипом, који се враћа на велика врата. Дуго је неправедно био запостављен, али се сада то мења, рекао је Богавац.

Организатори Салона су Дом културе у Пироту и Народна библиотека Пирот, покровитељ је Град Пирот а Салон ће трајати до 17. фебруара. Одржава се у Спортској хали Кеј у Пироту.

До краја Салона сваке вечери биће организоване књижевне вечери на којима ће гостовати познати домаћи писци попут Владе Арсића, Данице Вукићевић, Дејана Стојиљковића и многих других.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести