ДЕЦЕМБАРСКИ ЗМАЈДАНИ: Круна године и њени лауреати

Било је речи хвале, али и речи критике, затим помена, а много и успомена. Данас је годишњица, 190. од рођења чика Јове Змаја, а 30. откако се одржавају "Децембарски Змајдани лепих речи" у организацији Међународног центра књижевности за децу "Змајеве дечје игре" у Новом Саду.
НМРО Нови Сад и Змајеве дечје игре заједно у Градској кући Новог Сада
Фото: И. Бурић

- Проблем вредновања је врло деликатна ствар - навео је др Драгољуб Перић у име жирија који је Награду "Раде Обреновић" за најбољи роман доделио Александри Јовановић, за дело "Петра је стварно отишла". За разлику од овог романа који говори о изазовима одрастања и емотивним ломовима у светлу пресељења најбоље другарице, било је мало оних који ће оставити трајнији траг у свету књижевности за децу, оценио је жири. За већину би се могло рећи да повлађује трендовима.

Фото: И. Бурић

Добитница Александра Јовановић се захвалила свима и духовито рекла:

- А сад идем да седнем.

Награде "Змајевих дечјих игара" која носи име "Сигридруг" и додељује се за најбољи текст монодраме и за најбоље глумачко извођење на Фестивалу који је одржан у уторак, у име жирија уручио је глумац Игор Грекса. Награда за текст монодраме додељена је равноправно Растиславу Дурману за текст "Кврц или девојчица која има проблем са годинама" и Душку Домановићу за текст "Сврбодрама", а добитница "Сигридруга" за глумачку изведбу је Маријана Андрић.

Игор Грекса је навео да позоришним ствараоцима за децу и младе, генерално гледано, недостаје креативности и упутио им охрабрење за савременији приступ позоришном изразу. Добитницима је, уз честитке, упутио комплименте да су били веома иновативни и жовијални.

Александра Јовановић, Растислав Дурман, Душко Домановић, Маријана Андрић, овогодишњи су лауреати "Змајевих дечјих игара"

Директорка "Змајевих дечјих игара" Душица Мариновић је директору Градске библиотеке у Новом Саду Александру Јокановићу уручила диплому-захвалницу, наводећи да су за успехе "Змајевих дечјих игара" заслужни и бројни други пријатељи. Међу њима су и Дневни боравак Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама (МНРО), којима су за 18 година рада поклонили књигу "Подељена срећа".


Дупло већа срећа

У књизи "Подељена срећа", представљеној у понедељак у Градској кући Новог Сада, "Змајеве дечје игре" су овековечиле низ ликовних и поетских радова, прозних, дневничких бележака, цртица о животу породица људи из Дневног боравка Удружења за помоћ МНРО. Сав материјал прикупљен је на бројним радионицама и гостовањима уметника који су оплеменили процес рада педагога, психолога, васпитача, уобичајеним за рад са ментално недовољно развијеним особама. Главне звезде догађаја били су корисници услуга који су са великом радошћу пратили програм промоције у којем су и сами учествовали, да би затим сви добили по један примерак књиге у којој су забележени њихови радови. Подељена тако, срећа је била и више него дупло већа.


Душица Мариновић је подсетила и на низ других издања "Змајевих дечјих игара" којима су ове године обогатили своју библиотеку. На прагу јубилеја часописа "Детињство" објављен је и последњи, четврти број за ову годину, објављена је књига шумских записа "Сунце није далеко, у нама је" Божидара Мандића, сликовница Змајевих песама "Имам чигру шарену", а до краја године у плану је и објљављивање збирке немачких народних бајки.

У склопу обележевања 190. Змајевог рођендана и 30 година "Децембарских Змајдана лепих речи" одржан је и меморијални помен глумици Санели Милошевић.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести