Дервишевићу „Бранко Радичевић”

На свечаном затварању јубиларног 50. Бранковог кола уручена је Међународна песничка награда „Бранко Радичевић“ овогодишњем лауреату Хусеину Дервишевић из Босне и Херцеговине.
Бранково коло/Хусеин Дервишевић
Фото: Бранково коло/Хусеин Дервишевић

У образложењу се наводи да је Дервишевић плодни и свестрани песник, али и приповједач, романописац, есејиста, уметник фотографије, публициста и новинар., који је у раној младости писао под утицајем Рајка Петрова Нога, а потом проналази свој аутентичан израз и у везаном и у слободном стиху. Директор манифестације Ненад Грујичић том је приликом предао лауреату и управо штампану књигу Дервишевићевих изабраних песама  „Понављање градива“, у издању Бранковога кола.

Као песничко уздарје угледном лауреату из Бихаћа, наступиле су песникиње и песници Бранковога кола: Јелена Алексић, Јулија Капорњаи и Филип Божић Дејановић, говорећи своје репрезентативне песме из ранијих и нових књига. „Успешно обележена и богато реализована 50. годишњица изванредан је увод у прославу 200. годишњице рођења Бранка Радичевића, 2024, што и за Бранково коло, и Сремске Карловце, али и целу Србију представља културни догађај првог реда, од националног значаја“, оценио је за крај Ненад Грујичић.    

М. С.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести